Stručnjaci upozoravaju: Svaka sedma smrt u BiH uzrokovana zagađenim zrakom

Skoro svaka sedma smrt u Bosni i Hercegovini uzrokovana je zagađenim zrakom, kazao je predsjednik Udruženja “Eko akcija” Anes Podić.

Procjena broja umrlih u BiH od posljedica bolesti koje je uzrokovao zagađeni zrak kreće se od 3.300 osoba, koliko je navedeno u studiji Svjetske banke, pa do 5.400, koliko je procijenjeno u studiji Evropske agencije za zaštitu okoliša. 

Nove mjerne stanice

Podić je naglasio da su procjene urađene na osnovu oskudnih podataka o kvalitetu zraka za 2016. godinu, koje su objedinili entitetski hidrometeorološki zavodi.

– U podacima Agencije za statistiku BiH za 2016. godinu navodi se da je u BiH umrlo 37.070 ljudi, što znači da je svaka sedma osoba umrla od posljedica zagađenja zraka – pojasnio je Podić.

Kazao je da su mjerenja s novih stanica postavljenih u manjim gradskim sredinama, poput Ilijaša i Visokog, pokazala da je zrak izuzetno lošeg kvaliteta i u manjim gradovima, što sasvim sigurno utječe na značajan porast broja žrtava zagađenog zraka u BiH u budućim procjenama međunarodnih agencija.

– Kao direktna posljedica višedecenijskog zanemarivanja problema okoliša, sistem zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji, što se najbolje odražava u sve lošijem kvalitetu zraka koji dišemo – poručio je Podić.

Korištenje uglja

Osim nekoliko krupnih industrijskih zagađivača zraka, dodao je Podić, emisije iz malih, potpuno nereguliranih privrednih pogona poput pilana, kao i emisija iz saobraćaja, značajan izvor zagađenja predstavljaju i mala kućna ložišta.

Naglasio je da devet od deset bh. domaćinstava domove grije na čvrsta goriva, drvo i ugalj te da prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitetu zraka u zatvorenim prostorijama, ugalj se zbog visoke toksičnosti ne bi ni smio koristiti za zagrijavanje domaćinstava.

Avaz