Stručnjaci za hranu iznenadili mnoge: Bijela čokolada zapravo nije čokolada

Screenshot 4 752
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Bijela čokolada je hrana koja stvarno dijeli ljude – ili je obožavaju ili im se uopće ne sviđa.

Ako ste neko ko s ponosom proglašava bijelu čokoladu vašom omiljenom vrstom čokolade, sa žaljenjem vas obavještavamo da zapravo nije čokolada. Iako bi vam se, naravno, oprostilo kad ste pomislili da je čokolada, jer riječ čokolada stvarno postoji u njezinom imenu, bijela čokolada se tehnički klasificira kao čokoladni slastičarski proizvodi, a ne čista čokolada jer ne sadrži nikakve krute komade čokolade.

Napravljena je korištenjem mješavine kakao maslaca, šećera, mliječnih proizvoda, vanilije i emulgatora poznatog kao lecitin. Stručnjaci za hranu objasnili su razliku između čokolade i bijele čokolade. Kad se kakao zrna uklone iz njihovih mahuna, fermentiraju, osuše, prže, otvore i izvade, a ljuske odbace, ostaje samo maleni dio čokolade. One su zatim mljevene u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker može se razdvojiti na kakao komadiće koji daju okus, i kakao maslac, koji je mast. Proizvod mora sadržati komadiće kakaa kako bi se klasificirala kao čokolada, a bijela čokolada ima samo kakao maslac .

Nakon što se ova informacija podijelila na društvenim mrežama, mnogi su ostali šokirani i nazvali bijelu čokoladu ‘lažnom.’