Stručnjaci za međunarodno pravo najoštrije osudili agresiju Rusije na Ukrajinu

s 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Članovi Odbora Udruženja za međunarodno pravo (International Law Association)najoštrije su osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, podsjećajući da Povelja Ujedinjenih naroda zabranjuje prijetnju ili upotrebu sile u međunarodnim odnosima, usmjerenu protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, kao i upotrebu sile na bilo koji drugi način koji nije saglasan s ciljevima UN-a.

U izjavi stručnjaka za međunarodno pravo, njih 44, koji su je potpisali navodi se da Povelja UN-a izričito predviđa samo dvije iznimke i to individualnu ili kolektivnu samoodbrana u slučaju oružanog napada ili ovlaštenje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda prema poglavlju VII Povelje.

Kršenje teritorijalnog integriteta

– Nijedna od ta dva izuzetka se ne odnosi na trenutnu situaciju. Konkretno, Rusija nema pravo na individualnu samoodbranu od Ukrajine. Pravo na samoopredjeljenje nije pravni temelj za stvaranje “država” u ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk. Stoga je njihovo priznanje od strane Rusije flagrantno kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i kao takvo nema pravni učinak – izričito su naglasili stručnjaci za međunarodno pravo.

ČITAJ JOŠ:  Lazanski je 2014. godine predvidio rat u Ukrajini: “13 dana i Barak Obama” 

Imajući u vidu da ti teritoriji nisu države, Rusija se ne može pozivati na kolektivno pravo na samoodbranu uime ovih teritorija kako bi opravdala napad na Ukrajinu, a isto tako Rusija se ne može pozvati na navodni “pristanak” ovih entiteta da bi opravdala intervenciju na teritoriju Ukrajine u bilo koju svrhu.

– Budući da nema opravdanja za upotrebu sile protiv Ukrajine, Ruska Federacija očito krši član 2 Povelje Ujedinjenih naroda i čini akt agresije. Štaviše, ovaj čin agresije može uključivati počinjenje zločina agresije od osoba koje efektivno kontroliraju ili usmjeravaju političke ili vojne akcije Rusije – naveli su u saopćenju.

ČITAJ JOŠ:  Zdravstveni i prosvjetni radnici u Rusiji pokrenuli kampanju: Pozivamo Putina da zaustavi rat

Situacija nastala agresijom je nezakonita

Pozvali su sve države članice Ujedinjenih naroda da ispune svoje obveze u vezi s kršenjem zabrane agresije Ruske Federacije, zabrane koja je po svojoj prirodi imperativna norma međunarodnog prava (jus cogens) koja ostaje na snazi bez obzira na kršenja.

– U skladu s tim, države moraju sarađivati kako bi okončale ovu agresiju legitimnim sredstvima. One ne smiju priznati situaciju nastalu agresijom kao zakonitu niti smiju pružiti pomoć ili podršku u održavanju ovakvog stanja – navode stručnjaci za međunarodno pravo.

ČITAJ JOŠ:  Puljić otkrio kakve projektile Bajden šalje Ukrajini, govorio i o raspoređivanju američkih vojnika

Na kraju su podsjetili treće zemlje, uključujući Republiku Bjelorusiju, da se sam po sebi može okvalificirati kao čin agresije kada država dopusti da se njen teritorij, koji je stavila na raspolaganje drugoj državi, od te druge države koristi za izvršenje akta agresije.

Izjavu o osudi agresije Rusije na Ukrajinu potpisala su 44 stručnjaka za međunarodno pravo iz cijelog svijeta, a izjava je prevedena na 30 svjetskih jezika.

GODISNJICA
MARKETING