Stručnjak za društvene mreže: Razmislite dvaput kada stavljate slušalice

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kako audiouređaji, posebno slušalice, nastavljaju da se razvijaju i postaju sve prisutniji, vrijedno je prisjetiti se kako je ova tehnologija nastala i potencijalnih opasnosti koje predstavljaju, uprkos svom nezamjenjivom mjestu u svakodnevnom životu, javlja Anadolu Agency (AA).

Temelji tehnologije slušalica koju danas koristimo postavljeni su prije više od 100 godina, kada je Graham Bell izumio telefon, kaže stručnjak za društvene mreže Deniz Unay.

Telefonski operateri i američka vojska bili su među prvima koji su usvojili prve primjere dizajna slušalica koje danas vidimo u gotovo svim oblastima naših života, rekao je Unay.

Od tada je jedina stvar koja je ostala nepromijenjena bila je namjena ovih proizvoda, a to je bila da pruže radost i kvalitetan zvuk, naveo je Unay.

ČITAJ JOŠ:  Najavljen probni let prvog aviona sa električnim pogonom

Kako je kazao, i za žičane i bežične slušalice, svakodnevni napredak u tehnologiji doveo je do novih ideja i pretvorio ih u industriju.

Naglasio je da se u narednoj deceniji predviđa da će oko 20 posto svjetske populacije posjedovati barem jedan set slušalica, dok se predviđa da će se sektor povećati pet puta u odnosu na sadašnju veličinu.

U međuvremenu, japanski elektronski gigant Sony, koji je dugi niz godina bio vodeći u industriji audio i video tehnologije, sada je zasijenjen brendovima kao što su Apple i Bose, rekao je Unay.

– Prepoznajući ovaj novi izvor prihoda, kompanije su prihvatile ideju da svoje slušalice proizvode kao kvarljive i teško popravljive. Tako su slušalice postale stalniji i predvidljiviji izvor prihoda za kompanije – kazao je Unay.

Prema njegovim riječima, slušalice pružaju privatnost i za telefonske pozive i za slušanje muzike i čine naše živote lakšim i to je nepobitna činjenica.

ČITAJ JOŠ:  ZASPAO SA SLUŠALICAMA U UŠIMA, PA ZAVRŠIO U BOLNICI: Ljekari nisu mogli da vjeruju šta su vidjeli

Međutim, napomenuo je, suštinski je suprotno prirodi ljudskog sluha da se zvuk šalje direktno u ušni kanal.

Ovo postavlja pitanja o tome koliko je zdrava upotreba slušalica, posebno pri dugotrajnoj upotrebi.

– Intenzitet zvuka se mjeri u decibelima (dB). Prema najvišoj američkoj zdravstvenoj agenciji CDC-u, glasni zvukovi jačine preko 120 decibela, otprilike koliko su glasne sirene kada stoje pored njih, mogu odmah uzrokovati oštećenje našeg sluha – rekao je Unay.

Kako je kazao, zvukovi jačine 80 dB i više, u međuvremenu, uznemiravaju ljude i uzrokuju oštećenje sluha pri dugotrajnoj izloženosti.

– Dok slušamo muziku i telefoniramo sa slušalicama, naše uši su izložene intenzitetu zvuka od oko 80-85 dB – upozorio je Unay.

Istakao je da kućni aparati kao što su usisivači, transportna vozila poput vozova i kamiona, te radne i građevinske mašine “doprinose zagađenju bukom u našem svakodnevnom životu”.

ČITAJ JOŠ:  PROVOD U BEOGRADU: Mile Kitić u društvu misice Anice Kovač

– Obično pronalazimo rješenje tako što nosimo slušalice i slušamo glasnu muziku kako bismo izbjegli ove zvukove. U stvari, na neki način skačemo iz tiganja u vatru – upozorio je Unay.

Kako je kazao, pametni telefoni, koji su postali neizostavni dio svakodnevnog života, mogu trenutno izmjeriti dB vrijednost kojoj smo izloženi.

– Trebalo bi obratiti pažnju na te vrijednosti i slušati muziku na nižem nivou – dodao je Unay.

Pozvao je ljude da potraže medicinsku pomoć ako osjete bilo šta neobično u svom sluhu, rekavši da bi također trebali obratiti pažnju na higijenu ušiju i slušalica.

GODISNJICA
MARKETING