Stručnjak za odbranu i sigurnost Taib Spahić: Potrebna je brza reakcija institucija

Stručnjak za odbranu i sigurnost Taib Spahić: Potrebna je brza reakcija institucija

Nova serija masovnih lažnih dojava o podmetnutim bombama u školama u RS, ali i pojedinim institucijama u Kantonu Sarajevo odraz su tamne strane demokratije, kaže za “Avaz” doktor nauka u oblasti odbrane i sigurnosti i nekadašnji direktor Policijske akademije MUP-a FBiH dr. Taib Spahić. 

On smatra da kontinuitet dojava poprima elemente osmišljenog i organiziranog kriminogenog djelovanja sračunatog na izazivanje nesigurnosti i straha građana, ali i negativnih psiholoških reakcija kod najosjetljivije kategorije društva – djece.

– Očit je krajnji cilj – stvaranje nepovjerenja u rad policijskih i pravosudnih organa. Potrebna je brza reakcija institucija društva. I represivna i proaktivna, kroz energično djelovanje i odgovor policije i pravosudnih organa. 

Prostor društvenih mreža neophodno je što prije zakonima definirati kao javni prostor, a odmah započeti evidentiranje prodaje SIM telefonskih kartica uz identifikaciju njihovih korisnika. Skriveni profili i lažni identiteti nisu demokratsko dostignuće nego njegova zloupotreba i tamna strana globalizacije – ističe Spahić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE