Struja za domaćinstva poskupljuje za 20 posto?

Struja za domaćinstva poskupljuje za 20 posto?

Uprava „Elektroprivrede BiH“ zbog gubitaka u prvom kvartalu ove godine, koji iznose 18 miliona maraka, planira povećati cijenu struje za domaćinstva u Federaciji i do 20 posto, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Federalnoj vladi.

Upravo su Vladi FBiH prije nekoliko dana dostavljeni podaci o poslovanju EPBiH za prva tri mjeseca.

Održan sastanak

Uprava EPBiH, saznajemo, već je razmotrila ozbiljnu analizu kako će pristupiti ovom planu, a sve radi stabilizacije poslovanja. O toj temi prije nekoliko dana održan je i sastanak u EPBiH, a već danima se analizira trenutno stanje radi povećanja cijena.
Saznajemo da je u pripremi inicijativa da prijedlog za izmjenu tarife što prije bude upućen na saglasnost Nadzornom odboru EPBiH, a nakon toga i FERK-u.

Zbog loše pripremljenosti za zimski period, koji je pratio manjak isporuke uglja rudnika hidroelektranama, loše hidroakumulacijske sezone, ali i enormne potrošnje struje domaćinstava tokom žestokih minusa, „Elektroprivreda BiH“ bila je primorana kupovati struju na berzi po cijenama mnogo višim od onih po kojima ju je proizvodila i prodavala.

Tako je „Elektroprivreda BiH“ struju proizvodila i prodavala po 42,60 eura po megavat-satu, a na berzi kupovala i po 115,29 eura po megavat-satu u januaru, a u februaru i po 125,52 eura. Samo u januaru kupljeno je struje za 36,9 miliona KM, a u februaru za 28,2 miliona KM, zbog čega je EPBiH pretrpjela ozbiljne gubitke.

struja-2017

Faksimil koji pokazuje za koliko je EPBiH kupovala struju

Cijena struje po kojoj EPBiH trenutno prodaje struju domaćinstvima iznosi 32 eura po megavat-satu, s tim da je intencija da se ona sada poveća i do 39 eura. Na tržištu je prodaju po 44 eura i tu neće biti promjena.

Vlastite rezerve

Za sada nema pojašnjenja iz EPBiH zašto gubitke ne pokrivaju iz vlastitih rezervi, što je jedan od prijedloga, zatim smanjenjem broja uposlenih, umanjenjem enormnih plaća, visokih troškova reprezentacije, voznog parka, nego su se odlučili na novi udar na džepove građana.

Rudnici prodavali ugalj Srbiji

Pojedini rudnici koji posluju u Koncernu EPBiH, saznajemo, umjesto isporuke uglja termoelektranama i EPBiH, ovaj energent prodavali su kupcima iz Srbije. Da stvar bude gora, nijedan rudnik po važećem ugovoru ne plaća penale zbog kašnjenja u isporuci. Na taj način su prodajom uglja kupcima u Srbiji ostvarivali dvostruko veću zaradu od one koju prodaju EPBiH.

185.000 tona uglja iznosio podbačaj za prva dva mjeseca 2017.
158.000 tona uglja bila manja zaliha na depoima

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE