Struka nema dobre vijesti: Novi inflatorni udar, dodatno povećanje kamata

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Amila Pilav-Velić sa Ekonomskog fakulteta Sarajevo za N1 je govorila o trenutnim ekonomskim dešavanjima kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Prema najavama Pilav-Velić pred nama su teška, neizvjesna ekonomska dešavanja.

Cijeli svijet se, kako je objasnila Pilav-Velić nalazi u trostrukoj, odnosno 3K krizi.

“To K se odnosi na Kovid 19, ono što se dešavalo zbog lanaca opskrbe i sva kašnjenja koja su izazvala poremećaje na tržištu i uticala na poremećaj ponude i potražnje i to se neminovno uticalo na cijene svih roba. Druga K kriza se odnosi na konflikt, to je invazija Rusije na Ukrajinu koja je najviše pogodila energetski sektor i to cijelog svijeta. Treće K što zanemarujemo su klimatske promjene”, pojasnila je Pilav-Velić.

Međutim, zbog neizvjesne situacije sa energetikom ali i žitaricama, prognoze nisu dobre.

“Ja mislim da možemo očekivati dodati inflatorni udar”, kazala je Pilav-Velić i dodala da je trenutno inflacija u BiH prešla 17 posto.

Građani oni koji imaju kredite sa promjenljivom kamatnom stopom trebaju biti zabrnuti jer Pilav-Velić navodi da ih očekuje rast kamatnih stopa.

“Predviđa se da će do kraja godine doći do još jednog povećanja kamatnih stopa”, kazala je Pilav-Velić.

Na kraju, Pilav-Velić je ponovila izjavu belgijskog premijera da pred nama nisu tri već deset hladnih zima zbog energetske tranzicije.

https://youtube.com/watch?v=nzw4e4Wgp1A%3Ffeature%3Doembed%26autoplay%3D1%26mute%3D1

N1

GODISNJICA
MARKETING