Student napravio uređaj koji korake pri pješačenju pretvara u električnu energiju

Screenshot 1 79 13
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jeremiah Thoronka je 21-godišnji student iz Siera Leonea koji je osmislio kako korake pri pješačenju pretvoriti u električnu energiju.

Napravio je uređaj koji se postavlja ispod ceste, a koji se koristi toplotom i vibracijama koje stvaraju pješaci i motorna vozila. Za korištenje ovog uređaja nije potrebna baterija ili neki drugi izvor energije.

Za razliku od nekih uređaja koji se napajaju obnovljivom energijom, ovaj je moguće koristiti i tokom dana i tokom noći na bilo kojem mjestu.

ČITAJ JOŠ:  Novčanik pronađen pola vijeka kasnije

U Siera Leoneu 26 posto stanovništva ima električnu energiju. Thoronka je i sam odrastao u vrlo teškim okolnostima.

“Porodice se moraju oslanjati na drva i jeftine generatore. Moguće je učiti pod svjetiljkama domaće proizvodnje, a što predstavljala izuzetno veliki problem”, ukazao je ovaj mladić.

Firmu Optim Energy je osnovao kada je imao 17 godina. Tokom pilot projekta, njegova dva uređaja su bili dovoljni da struju ima 150 domova i 15 škola.

Thoronka je prošle godine dobio prestižnu nagradu Global Student Prize – dobio je 100.000 dolara. Taj novac namjerava iskoristiti za to da 100.000 ljudi do 2030. ima struju. Planira da svojim inovacijama pomogne i zdravstvenom sektoru.

ČITAJ JOŠ:  Osobe niže od 150 cm neće moći voziti kamion?
GODISNJICA
MARKETING