Studenti iz Zenice izašli na ulicu

Foto: Ilustracija

Oko stotinu studenata danas je ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona protestovalo zbog neisplaćenih boračkih stipendija za akademsku 2013/2014. godinu.

Studenti su mirnim okupljanjem pred zgradom Vlade izrazili nezadovoljstvo zbog nezainteresovanosti Vlade za njih i njihova prava. Predstavnik današnjih protesta Hasna Rešić najavila je da će, ukoliko se studentima niko ne obrati, u narednom periodu biti održani masovniji protesti.

“Organizovali smo mirni skup da bismo upoznali javnost o našem nezadovoljstvu. Svi govore da svijet ostaje na mladima, a uopšte ne gledaju na nas niti na naša prava. Ukoliko nam se niko danas ne obrati, pokrenućemo proteste na nivou cijelog Univerziteta, a ne kao danas da se okupe samo primaoci boračkih stipendija”, poručila je Rešićeva.

Federalni mediji prenose da je veliki broj studenata koji primaju boračku stipendiju i koji čekaju isplatu da bi upisali narednu akademsku godinu. Studenti su najavili masovnije proteste i postavljanje šatorskog naselja pred zgradom Vlade Zeničko-dobojskog kantona ukoliko u skorije vrijeme ne dobiju svoje stipendije.

Srna