Studenti medicine iz BiH idu u Srbiju na vakcinaciju, uputili poruku

studenti tuzla3

Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli nakon neuspješnih pregovora sa nadležnim institucijama u Tuzli odlučili su pozvati Ministarstvo zdravlja Srbije.

U kratkom roku dogovorena je vakcinacija studenata za 23. maj u Beogradu.

Već duže vrijeme traje borba studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli za uvrštavanje u prioritetnu skupinu za vakcinaciju. Međutim, kako kažu studenti vlast iz Tuzle ignoriše njihove zahtjeve pod izgovorom da se odluka o formiranju prioritetnih skupina za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine te da ne može biti donesena na nivou kantona.

Studenti medicine iz Tuzle pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju?

“Za manje od 12 sati stigao je odgovor na mail, a za samo par dana dobili su termin za vakcinaciju u Beogradu.

Iz Srbije su studentima poručili način na koji mogu organizovati dolazak, te su tražili rješenje kako studenti mogu, a ne zašto ne mogu biti vakcinisani.
Stav studenata je da svi moramo biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao”, poručuje Ahmed Pašalić, jedan od studenata inicijatora.

Stav studenata Medicine, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakicinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat.

Studenti poručuju da, ukoliko u narednom periodu nadležni nastave ignorisanje njihovih zahtjeva, bit će primorani od Srbije tražiti vakcine za studente svih godina.

https://www.facebook.com/apasalic2/posts/10216787989007068