Studenti najavili protest: Ostajemo bez hrane i struje

Udruženje studenata Studentskog centra najavilo je proteste sutra ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo s početkom u 9.30 sati, tačnije pola sata prije održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Iz Udruženja ističu da javne nabavke nema ko potpisati, što uzrokuje i nestašicu hrane u studentskim domovima, te da je ova institucija studentima dužna blizu 100.000 KM.

Godinama unazad nemaran odnos nadležnih je doveo do ruba na kojem studenti ostaju bez hrane. Studentima JU Studentski Centar Sarajevo duguje blizu 100.000KM, zgrade i pored uvrštavanja na spisak projekta energetske efikasnosti u 2019. godini još nisu renovirane. Godinama Kanton ne plaća punu dotaciju JUSC-u pa su ulaganja u inventar mizerna, a kao presudan momenat navodimo taj da se nadležni preko 40 dana prepucavaju s direktorom da li je direktor ili ne. Za to vrijeme dobavljači otkazuju dovoz hrane zbog dugova, javne nabavke propadaju jer ih nema ko potpisati, elektrodistribucija najavljuje isključenje električne energije i slično – navodi se u saopćenju Udruženja studenata Studentskog centra.

Sutrašnje proteste studenata podržao je i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, navodeći da su primorani na ovakav čin zbog veoma loših uvjeta u kojima studenti borave.

  • Studenti u domovima već duže vrijeme žive u teškim uvjetima. Oni su istjerani iz studentskih domova u periodu kada su formirani izolatoriji u studentskim domovima, a taj novac im nikada nije vraćen. Trenutno Studentski centar ima problema sa javnim nabavkama, sve je manje i manje hrane i kako oni kažu, sve je izglednije da će ostati bez te hrane. Direktor je navodno podnio ostavku, pa nema ko da potpiše javne nabavke. Tako da su studenti odlučili da sutra protestuju zbog veoma loših uvjeta u kojima žive, zbog zajedničkih toaleta koji se koriste i zbog nedostatka hrane – kazao je za Faktor Faruk Dević, predsjednik SPUS-a.
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE