Portal 072info

STUDENTI ZADNJA RUPA NA SVIRALI: Ogorčeni dobitnici boračkih stipendija ZDK

studenti_241886S1
Foto: Ilustracija

Na adresu naše redakcije stiglo je reagovanje studenata povodom stipendija, a koje prenosimo bez korekcija:

Ogorčeni situacijom u kojoj se nalazimo i načinom na koji se vlasti ophode prema studentima, primorani smo da svoje nezadovoljstvo izrazimo na ovaj način. Ministarstvo za boračka pitanja je prošle godine u oktobru izdalo konkurs za stipendije za akademsku 2012/2013.godinu, a do ovoga trenutka nama su uplaćene samo dvije rate. I pored silnih obećanja da će stipendije biti isplaćene uskoro, ostadoše nam samo prazne riječi, a nova akademska godina je počela i potrebe studenata za novcem su sve veće i veće.

Da stvar bude gora, gore navedeno ministarstvo je izdalo novi konkurs za stipendije u akademskoj 2013/2014.godini, a kao što već napisasmo, ni preostalih 6 rata od naše tekuće stipendije nisu isplatili.

Kažu da studenti predstavljaju važnu cjelinu društva i da je bitno raditi na obrazovanju, ali mi vas pitamo kako?! Kako kada naša osnovna prava ne mogu biti ispoštovana, tj. nekome odgovara da studenti budu “zadnja rupa na svirali”?

I nije samo riječ o stipendijama Ministarstva za boračka pitanja, riječ je i o kantonalnim stipendijama koje također nisu isplaćene. Sramotno je ovo što se dešava, a još je sramnije što nam lažu i to im se dopušta. Šta trebamo uraditi, protestvovati, odustati od predavanja, ne kupovati knjige, ne davati pare za upis ili nešto slično pa da se konačno obrati pažnja na nas?

Podijelite članak