Portal 072info

Studentima UNZE ne odgovaraju kašnjenja u isplatama stipendija

Rukovodstvo Unije studenata Univerziteta u Zenici razgovaralo je s premijerom Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munibom Husejnagićem i njegovim saradnicima o problemu kašnjenja u isplatama boračkih i kantonalnih studentskih stipendija u ovom kantonu.

Studenti su zatražili da se u što kraćem roku ubrza isplata stipendija te su najavili mogućnost izmjene stavke iz ugovora koji potpisuju korisnici stipendija, a koja definiše način i termine isplate rata stipendija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Zahtijevali smo bržu isplatu boračkih i kantonalnih stipendija, jer već dva mjeseca studenti nisu dobili nikakva sredstva od Kantona u vidu stipendija. Dobili smo odgovor da su tri kantonalne stipendije u sistemu za isplate, da boračke stipendije treba da se isplate, međutim, mi nikako nismo zadovoljni finansijskim stanjem u Kantonu i nema naznaka da će biti isplaćene ove sedmice – rekao je nakon sastanka predsjednik Unije studenata UNZE Dino Tihić.

Studenti su nagovijestili da se može desiti da se studenti samoincijativno okupe pred zgradom kantonalne vlade i da javno iskažu nezadovoljstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Pokušali smo kao prioritet staviti isplate boračkih stipendija, jer je decembar i nije u redu da studenti praznike čekaju praznih džepova – kazao je Tihić.

U ugovorima o dodjeli stipendija precizno je navedeno da će Kanton rate stipendija isplaćivati u skladu s mogućnostima, a nakon ovih kašnjenja u isplatama studenti predlažu da se ove rate isplaćuju u određenim terminima i to mjesečno, što bi pomoglo njima da bolje planiraju svoje izdatke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME