Studentski centar Zenica okončao konkurs prijema, na listi čekanja 44 studenta

220520 studentskizenica1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Studentski centar Univerziteta u Zenici (SCUNZE) okončao je konkursnu proceduru za prijem 220 studenata koji će naredne akademske godine biti smješteni u toj ustanovi te koji su već od jučer u mogućnosti da usele u svoje studentske sobe, mada će nastava na tom univerzitetu početi u ponedjeljak, 11. oktobra.

-Studenti polako pristižu, ali ima dovoljno vremena do ponedjeljka da svi usele. Naša je komisija za prijem sve izbodovala te, od 264 pristigle aplikacije, izabrala 220 studenata, koji su primljeni uslovno. Zbog većeg interesovanja, sačinili smo i liste čekanja u slučaju da neko odustane. Prema pravilu, primljeno je 80 brucoša, a ostalo su studenti viših godina – kaže direktor SC Zenica Dino Eminović.  

ČITAJ JOŠ:  072INFO U KLOPČU, KOMŠIJE U SUZAMA: Žalosno, cijela porodica se ukide (FOTO)

Na listi čekanja za brucoše nalazi se 12, a za više godine studija još 32 imena. Jedna je aplikacija odbijena, jer mjesto stanovanja kandidata nije udaljeno više od 20 kilometara od Zenice, a što je jedan od uslova za prijem.

Najviše je primljenih iz Zeničko-dobojskog kantona- 129, dok je 92 studenata iz susjednog Srednjebosanskog kantona te samo jedan student iz Goražda, za kojeg smještaj plaća Federalno ministarstvo obrazovanja.

-Cijene smještaja i dva obroka ostale su nepromjenjene u odnosu na protekle godine. Tako studenti plaćaju 106, a još 219 KM participiraju kantoni iz kojih dolaze studenti- ističe Eminović.

ČITAJ JOŠ:  Doktor Pašalić odgovara da li roditelji trebaju vakcinisati svoju djecu?

S obzirom da zenički dom već godinama ima više zainteresiranih za smještaj nego su kapaciteti, već naredne bi godine trebala početi izgradnja Aneksa. Pogotovo što će u neposrednoj blizini, uz Medicinsku školu Zenica, naredne godine početi gradnja i Medicinskog fakulteta.

-Ta su dva projekta, da tako kažem, povezana. Oba su objekta ušla u Regulacioni plan Grada – Crkice 1, a do kraja godine očekujemo i sve dozvole za početak gradnje. Aneks bi trebao imati kapacitet od oko 110 kreveta, odnosno 50-ak posto sadašnjeg kapaciteta pa bismo time mogli zadovoljiti sve potrebe- smatra Eminović.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA OBAVIJENA TUGOM: Danas posljedni ispraćaj Emraha Kulačića

Cijena izgradnje Aneksa projktirana je na oko tri miliona KM, ali su, napominje, u međuvremenu poskupjeli svi građevinski materijali pa će biti „nešto skuplja i izgradnja tog objekta“.  

GODISNJICA
MARKETING