Studentski domovi pred kolapsom, dug 1,8 miliona KM

607_20130911180714_hodnik_studentski_dom

Predsjednik Zajednice studentskih centara Federacije BiH (ZSCFBiH) Emir Kadrić izjavio je danas da ZSC zahtijeva da svi kantoni u Federaciji BiH izmire dugove prema studentskim centrima u FBiH koji u ovom trenutku iznose 1.870.000 KM najkasnije do 16. septembra, jer u suprotnom postoji realna mogućnost da studentski centri neće biti u mogućnosti pružiti usluge studentima.

To je jedan od zaključaka današnje sjednice ZSCFBiH na kojoj su usvojeni i drugi zaključci radi spašavanja studentskih centara od finansijskog kolapsa te njihovog mogućeg zatvaranja.

Također Zajednica zahtijeva da Vlada Federacije BiH uputi zahtjev Parlamentu Federacije BiH za hitno donošenje zakona koji reguliše studentski standard, prema principu kako je to urađeno u RS-u. To podrazumijeva da ne traže nikakva dodatna sredstva, već samo da se ona za tu namjenu koncentriraju na jedno mjesto i mjesečno prosljeđuju studentskim centrima da bi oni mogli izvršavati svoje usluge prema studentima.

– Također zahtijevamo da Vlada FBiH kao vlasnik naloži Nadzornom odboru Elektroprivrede da studentske centre iz FBiH isključi iz sistema obračunavanja zateznih kamata, s obzirom na to da one budu prouzrokovane isključivo kašnjenjem uplata od Vlade FBiH – dodao je Kadrić.

Ocijenio je iznimno važnim da Vlada FBiH poboljša komunikaciju sa studenskim centrima radi boljeg iznalaženja rješenja za aktuelne probleme.

– Također zahtijevamo da se poboljša koordinacija kantonalnih ministara s federalnim ministrom obrazovanja i nauke Damirom Mašićem te da zajedno preuzmu brigu u vezi sa studentskim centrima – naglasio je Kadrić.

Najavio je da će svi zaključci sutra biti upućeni na adrese nadležnih institucija te da u suprotnom studentski domovi neće moći pružiti usluge studentima.

federalna.ba/Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE