Studentskim domovima prijeti blokada računa

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Zbog duga za neuplaćene doprinose uposlenicima, koji je od 2007. godine narastao na oko tri miliona KM, Studentskom centru iz Porezne uprave FBiH prijete blokadom računa.

Kako je rekao direktor Centra Emir Kadrić, predložena su dva načina za izmirivanje duga prema Poreznoj upravi.

Naplata kirije

– Jedan je putem kredita, a drugi naplatom kirije za naš objekt na Vracama, koji ćemo ponovo imati u posjedu od 2017. godine. Objekt koristi Tursko-bosanski koledž i u vlasništvu je Kantona. Očekujemo da Vlada u budućnosti osigura dovoljno sredstava za uplaćivanje doprinosa – rekao je Kadrić.

Predstavnici Kantona, predvođeni premijerom Elmedinom Konakovićem (SDA) i resornim ministrom Elvirom Kazazovićem (SDA), jučer su posjetili Dom na Bjelavama i razgovarali s menadžmentom o načinu rješavanja ovog, ali i ostalih problema.

Smještaj studenata

Delegacije su obišle kuhinju Centra te paviljon čija je obnova u toku, a Kazazović je istaknuo da će učiniti sve da riješe problem neplaćanja participacije drugih kantona za smještaj studenata.

Kantoni se trebaju uozbiljiti

– Na putu smo da probleme Centra kratkoročno riješimo. Za kvalitetniji standard smještaja studenata trebaju dugoročnije mjere u koje se trebaju uključiti i drugi nivoi vlasti. Kantoni koji duguju sredstva trebaju se uozbiljiti – kazao je Konaković.

Avaz