Portal 072info

STUDIJA: Nikada nećemo izliječiti rak

Kada je u pitanju rat protiv raka, nova studija tvrdi da je došlo vrijeme da smanjimo očekivanja, prenosi ”Newser”.

„Rak je star kao i višećelijski organizmi na Zemlji i vjerovatno nikada neće biti biti istrijebljen“, tvrdi vođa istraživanja za „Nature“.

Njemački istraživači su otkrili da je drevni organizam sličan koralu već nosio gene raka koji mogu da se razviju u tumore, zapravo, jedan od tih drevnih tumora sličan je raku jajnika kod ljudi.

Ćelijske greške koje rezultuju rakom čine se neizbježnim pri evoluciji organizama, što ideju o „izlječenju raka“ čini pomalo obmanjujućom, napominje se u studiji.

„logika iza cijele ideje je prilično naivna. Možemo da pošaljemo ljude na Mjesec, ali ne možemo da iskorijenimo rak“, izjavio je istraživač Tomas Boš sa Kiel Univerziteta za „Washington Post“.

On i njegov tim predlažu da je potrebno fokusirati se na razumijevanje nastanka bolesti i njenog tretmana umjesto da se nadamo prostom rješenju.

„Naša studija pokazuje da ova bitka neće nikad biti dobijena, Međutim, poznavanje porijekla neprijatelja je najbolji način da se sa njim borite – i dobijete mnogo bitaka“, zaključuje on.

newser

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box