alkohol zurka shutterstock 338612 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 16, 2021 @ 6:20
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

Jetra filtrira štetne tvari iz tijela i zato je nužno brinuti za njezino zdravlje. Kad se govori o oštećenju jetre, obično se odmah pomisli na alkohol, no istraživanje je pokazalo da jetra ima puno više štete od drugog, možda i popularnijeg pića.

NER FIT

Za razliku od alkohola za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna dob za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su donijeli zdravstveni stručnjaci sa Medicinskog sveučilišta Boston, a objavljen je u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Bazirali su ga na dijelu istraživanja koji se provodi od 1948. u gradu Framinghamu u Massachusettsu, u sklopu takozvane Framingham Heart Study, i koja odonda proučava utjecaj životnog stila (poput pušenja i prehrane) na zdravlje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U novoobjavljenom zaključku znanstvenici ističu da su promatrali sudionike od 2002. prosječne dobi od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovice sudionika bile su žene.

Sudionici su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanje zaslađenih pića iz prehrane. Učestalom konzumacijom smatra se sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta tjedno.

Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, a to podrazumijeva jednom mjesečno ili manje od jednom tjedno, također su imale nešto više nakupljenih masti u jetri od osoba koje ne piju takva pića, piše Eat This.

LIDER