Studija otkrila šta se dogodi u zraku kad pustite vodu u javnom toaletu

javni toalet wc zahod pixabay
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Novo istraživanje otkrilo je velike količine sitnih aerosolnih čestica koje isprani toalet može izbaciti, a ove kapljice imaju ogroman potencijal za nošenje bakterija i bolesti.

Znamo da patogeni vrebaju u ustajaloj vodi, mokraći, izmetu ili izbačenom sadržaju iz želuca – uobičajeni stanovnici javnih toaleta. Računalni modeli ranije su pokazali da čin puštanja vode u toaletu može mikrobe poslati nekoliko metara u okolni zrak.

Ti bi patogeni mogli uključiti i ebolu, norovirus pa čak i COVID-19, sugeriraju istraživači u najnovijem istraživanju, koje je testiralo širenje aerosoliziranih čestica u javnim toaletima.

Istraživački tim postavio je brojač čestica postavljen na različitim visinama uz zahodsku školjku i pisoar u javnom toaletu. Nivo aerosola izmjeren je prije i nakon pokusa.

Nakon otprilike tri sata ispitivanja koja su uključivala više od 100 ispiranja, otkrili smo značajan porast izmjerenih razina aerosola u okolišu s ukupnim brojem kapljica generiranim u svakom ispitivanju ispiranja u rasponu do desetaka hiljada”, kaže Siddhartha Verma, profesor s Florida Atlantic University.

Aerosoli su se tokom pokusa dizali čak 109 centimetara iznad zahodskih školjki i čak 69 centimetara iznad pisoara, a mogli su se zadržavati u zraku čak 20 sekundi. To je u skladu i sa studijama koje smo ranije vidjeli.

Nekoliko faktora utječe na to koliko aerosola izbacuje ispiranje u WC-u – pritisak vode u zahodu, dizajn posude i snaga samog ispiranja. Držanje zatvorenog poklopca zahodske školjke (ako ga ima) može pomoći, premda ne puno jer aerosoli još uvijek mogu pobjeći kroz male otvore, kažu istraživači.

U eri pandemije koronavirusa postoji poseban razlog za zabrinutost – javni toaleti često su mali, slabo prozračeni i zauzeti ljudima – kombinacija za koju znamo da dovodi do povećanih rizika od prijenosa SARS-CoV-2 u zatvorenom. Iako nema potvrđenih slučajeva ulaska COVID-19 iz zahoda, teorijski rizik postoji.

Poboljšana ventilacija sigurno bi mogla pomoći, kaže tim koji stoji iza novog istraživanja, jer je ova studija provedena u zahodu opisanom kao da ima normalne standarde ventilacije.

Bez obzira na stanje protoka zraka u sljedećem javnom toaletu koji posjetite, naš bi savjet bio da se sklonite odatle što prije možete – šanse da “ulovite” nešto bit će mnogo manje.