Studija pokazala kakav je utjecaj online nastave na mentalno zdravlje djece

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nastava na daljinu može da predstavlja veći rizik za mentalno zdravlje i dobrobit djece kao i roditelja, ukazuje studija koju su objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Možda će biti potrebna veća podrška za suočavanje sa efektima pandemije.

Roditelji čija su deca pohađala online nastavu ili kombinaciju ovakve nastave i odlaska u školu prijavili su povećani rizik na 11 od 17 pokazatelja blagostanja djece i roditelja, prema novoj studiji koju je sproveo CDC.

Istraživači agencije su pogledali odgovore na ankete od oktobra i novembra 2020. od 1.290 roditelja sa djecom uzrasta od pet do 12 godina.

ČITAJ JOŠ:  Kako izgleda kad kamion uleti u tornado

Skoro 25 posto roditelja čija su djeca pohađala online nastavu ili kombinovanu nastavu prijavilo je pogoršanje mentalnog ili emocionalnog zdravlja kod svoje djece, u poređenju sa 16 odsto roditelja čija su djeca išla u školu, prenosi CNN.

Takođe su istakli da su im djeca bila manje fizički aktivna, provodila manje vremena napolju i provodila manje vremena sa prijateljima.

„Razlika je poput dana i noći“, rekla je Stefani Kokinos, majka dvoje dece iz Njujorka koja su na ovaj način pohađala nastavu i dodala:

ČITAJ JOŠ:  PRŠTI NA SVE STRANE: Dejan Matić svirajući bubnjeve oduševio javnost

„Mislim da smo normalizovali ovakav način učenja, a u njemu nema ničeg normalnog“.

Ona smatra da je to veoma štetno, naročito polazak u školu, pa onda online nastava, pa opet polazak u školu. Kako ova majka navodi „zaista je teško nama odraslima da se stavimo u njihovu kožu, sa svim onim što doživljavaju“ i dodaje:

„To je kod svakog djeteta drugačije. Neka djeca se povlače u sebe, neka djeca su nekako izgubila iskru, izgubila su duh. Neka djeca više nemaju ljubav prema učenju“.

Ona dodaje i to da se kod djece javlja glavobolja, bole ih oči. Ne dobijaju socijalnu interakciju. Njihove potrebe nisu zadovoljene, to je veliki problem“.

ČITAJ JOŠ:  Tražio mjesto za pecanje, umalo izgubio glavu

Ovaj trend se održao kada su roditelji odgovarali na pitanja i o sopstvenom blagostanju.

Oko 54 posto roditelja čija su djeca pohađala online nastavu prijavilo je emocionalnu uznemirenost, u poređenju sa 38 odsto roditelja čija su djeca išla u školu.

Roditelji djece koja su imala online nastavu su takođe prijavili gubitak posla, češće od drugih, zabrinutost zbog stabilnosti posla, izazove povezane sa brigom o djetetu, sukob između rada i pružanja nege djetetu i poteškoće sa spavanjem.

GODISNJICA
MARKETING