Screenshot 4 37


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Vitamin C i cink ni u visokim dozama ne mogu pomoći u borbi protiv Covid-19, izvještaj je prvog randomiziranog kliničkog ispitivanja za testiranje dva dodatka pod medicinskim nadzorom.
Uprkos popularnoj upotrebi vitamina C i cinka u borbi protiv koronavirusa, nova studija, objavljena u petak u JAMA Network Open, otkrila je da dva dodatka nisu bila od koristi ljudima koji se izoliraju kod kuće s Covid-19, piše CNN.

Ustvari, nalazi su bili toliko neimpresivni da je studija rano zaustavljena.

“Nažalost, ova dva dodatka nisu uspjela opravdati očekivanja”, naveli su doktori Erin Michos iz Johna Hopkinsa i Miguel Cainzos-Achirica iz Houstona.

Tokom ispitivanje grupi od 214 osoba, koja se oporavljala od koronavirusa kod kuće, data je visoka doza svakog dodatka pojedinačno i u kombinaciji. Druga grupa dobila je standardnu ​​njegu, poput odmora, hidratacije i lijekova za smanjenje temperature, ali bez dodataka.

“Visoke doze cinka i vitamina C ili oba dodatka nisu smanjile simptome koronavirusa”, kaže doktor Milind Desai iz Cleveland Clinic.

Visoke doze, međutim, izazvale su neke neugodne nuspojave kod pacijenata koji su uzimali suplemente.

“Više negativnih efekata kao što su mučnina, proljev i grčevi u želucu zabilježeni su kod grupe kojoj su dati suplemenata, nego u grupi sa standardnom njegom”, napisao je Michos.

Mnogi se Amerikanci okreću dodatcima vitamina C i cinka u borbi protiv virusnih prehlada i gripe.

Vitamin C je priznati antioksidans i igra ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu. Iako nije dokazano da sprečava bolest, druga istraživanja otkrila su da vitamin C može skratiti prehladu za 8 posto kod odraslih i 14 posto kod djece.

Korištenje vitamina C nakon što simptomi prehlade počnu, čini se, nije od pomoći, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Cink može pomoći ćelijskoj sposobnosti da se bori protiv infekcije, kaže studija, iako postoje dokazi da nedostatak cinka povećava proupalne citokine i smanjuje proizvodnju antitela.