Stvari koje ne smijete raditi tokom vožnje

Mnogi od nas za upravljačem našeg limenog ljubimca provode podosta vremena, od kojeg značajan udio provedemo u prometnim gužvama. Pritom smo i odveć skloni iskoristiti „prazni hod“ na sasvim neprimjerene načine i kad to najmanje ima smisla – dolazimo u svakojaka iskušenja, a tu filozofiju potom primijenjujemo i na ostale situacije u vožnji.

Ne bismo li vas podsjetili da se tokom vožnje usredsredite upravo na – vožnju i saobraćaj, odlučili smo se prisjetiti nekih od najčešćih aktivnosti koje bismo svi mi – po svaku cijenu – trebali izbjegavati prilikom upravljanja automobilom.

1 Selfi

Prema najnovijim istraživanjima koje su proveli AT&T i Braun, čak 17 posto posto vozača u vožnji radi popularne selfije. Stručnjaci predviđaju da će taj postotak u budućnosti još itekako rasti. Mi vam, pak, savjetujemo da selfije ne snimate u vožnji – ponajprije zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti ostalih učesnika u prometu, ali i zbog kvaliteta fotki. Naime, mali su izgledi da ćete ispasti dobro dok se koncentrišete (i) na situaciju u saobraćaju, a u ovoj priči to je i ponajmanji problem, slažete se?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

2 Šminkanje

Ukoliko imate položen vozački ispit (ili barem „poljsku školu vožnje“), a pritom ste još i žensko, sva je prilika da ste se u vožnji – šminkali. I to ne kao suvozačica, već – vozeći. Da budemo precizniji, prema istraživanju sprovedenom 2013. godine čak 43 posto žena priznalo je da je barem jednom nanosilo makeup za upravljačem svog vozila. Moramo li naglasiti koliko je to velik procenat i koliko je to opasno?

3 Konzumacija hrane

Svi znamo da korištenje više ili manje pametnih telefona za volanom nije najpametnija stvar na svijetu. No, mogao bi vas iznenaditi podatak da je podjednako hazarderski čin i – konzumiranje hrane. Studija koju je sproveo Zdravstveni institut Griffith u australijskom Queenslandu govori u prilog toj činjenici. Istina, mnogo manje ljudi za volanom jede no što ih koristi mobitel, no radi se o podjednako rizičnim aktivnostima.

4 Društvene mreže (i Internet uopšteno)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Već spomenuto istraživanje AT&T-a pokazuje da čak 40 posto vozača „visi“ na društvenim mrežama tokom vožnje. Pritom ih je 27 posto je na Facebooku, a 14 posto na Twitteru. No, problem nisu samo društvene mreže, već uopšteno „mreža svih mreža“. Čak trećina vozača priznaje da u vožnji provjerava i piše mailove, a 28 posto ih je priznalo da surfuje omiljenim web stranicama.

Dok vozite cestom, skrenite s „informacijske autoceste“ na „informacijski parking“. Uz imperativ sigurnosti, i ostali su vam argumenti već dobro poznati – čovjek jest multitasking biće, no samo do određene mjere.

5 Bacanje očiju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

OK, prisjetite se svima poznatih stihova… I tako redom, dan za danom, na javnim mjestima… za volanom?! Pogrešno! U toku vožnje budite skoncentrisani na vožnju i druge učesnike u saobraćaju.

I ono najvažnije od svega, za što nije potrebno trošiti dodatne riječi, jer crne statistike svakog vikenda govore same za sebe – piti i voziti ne smijete i nemojte nikada, ali nikada praktikovati.

ibar.ba