Sud BiH: Danas nastavak suđenja Naseru Oriću

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje Naseru Oriću koji je, zajedno sa Sabahudinom Muhićem, optužen za ubistva zarobljenih vojnika Vojske Republike Srpske (VRS) u selima na području Bratunca i Srebrenice, piše Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN).

Orić i Muhić su optuženi da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO)  Armije BiH, učestvovali u ubistvu tri srpska zarobljenika počinjena 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba Teritorijalne odbrane Armije BiH (ABiH), a Muhić pripadnik tih snaga.

Pred Sudom BiH će u utorak biti saslušani prvi svjedoci na suđenju Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, optuženima za zločin protiv  čovječnosti počinjen na području Prijedora. 

U četvrtak se pred Sudom BiH nastavlja i suđenje Dragoji Zmijanjcu za  zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.

Zmijanac je optužen da je 24. jula 1992. iz kuće izveo Halila Dedića i ubio ga iz automatske puške.

Prema optužnici, jedno lice je dotrčalo do optuženog i pitalo ga zašto im je ubio komšiju, a Zmijanjac je odgovorio: “Sve Turke  treba pobiti”. 

Naredne sedmice bit će nastavljena i suđenja za zločine počinjene na  području Trnova, Čapljine, Srebrenice, Orašja, Teslića, Livna, Mostara,  Bihaća, Viteza, Bosanskog Broda, Hadžića, Rogatice, Sokoca, Korićanskih  stijena, Srebrenika, Prijedora, Nevesinja i Rogatice, piše BIRN.

federalna.ba

Prethodni članakZENICA: Narušavanje javnog reda i mira i krađa putničkog motornog vozila
Sljedeći članakVEČERAS: Deen, Dalal, Ana i Jala pod rednim brojem 17.