Portal 072info

SUD BIH I KORONA Šta će biti sa predmetima gdje ročišta nisu održana već mjesecima

feraget ifet
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

(Patria) – Predmeti s velikim brojem optuženih još uvijek se neće moći voditi zbog manjka kapaciteta, što će dodatno usporiti procesuiranje ratnih zločina. Ova je odluka donesena još početkom pandemije koronavirusa, a kad će konačno steći se uslovi da se nastave ova suđenja još uvijek se ne zna.

Ifet Feraget, advokat koji zastupa optužene u dva takva suđenja u slučaju “Atif Dudaković i drugi” te slučaj Čemerno kaže za Patriju da Zakon o krivičnom postupku BiH predviđa različite situacije u kojima odgođeni glavni pretres nekada mora krenuti ispočetka.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

„U slučaju kada dođe do promjene u sastavu sudskog vijeća ili ako je odgađanje glavnog pretresa trajalo duže od 30 dana pretres se mora voditi ispočetka, osim ako sudsko vijeće odluči da se samo nastavi glavni pretres na osnovu postignute saglasnosti tužioca, optuženog i njegovog advokata da se svjedoci i vještaci ipak ne saslušavaju ponovo nego da se koriste njihovi iskazi koji su dati na glavnom pretresu“, navodi Feraget.

Prema tome, napominje Feraget, u konkretnim slučajevima odgađanje glavnog pretresa traje duže od 30 dana zbog pandemije koronavirusa (već je prošlo skoro deset mjeseci od posljednjeg pretresa) zbog čega su moguće dvije situacije. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

„Prva je da stranke i branilac sudu ne daju saglasnost i onda bi se glavni pretres morao voditi ispočetka, što znači da bi svi svjedoci morali biti ponovo saslušani. Druga situacija je ako ta saglasnost bude postignuta, u kojem slučaju se svjedoci ne bi ponovo saslušavali nego bi sudsko vijeće koristilo njihove ranije iskaze koje su dali na glavnom pretresu“, ističe Feraget.

Cilj ovih zakonskih odredbi je poštivanje načela neposrednosti, koje podrazumijeva da se svi dokazi izvode (neposredno ili posredno) pred sudom na glavnom pretresu, kao i očuvanje samog kontinuiteta sudskog postupka (očuvanje sjećanja). 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

„Obzirom da je do odgađanja pretresa došlo zbog razloga koji predstavljaju višu silu lično smatram da bi stranke i branioci trebali sudu dati svoju saglasnost i sudsko vijeće bi nastavilo započeti glavni pretres i koristilo ranije iskaze saslušanih svjedoka. Na ovaj način bi se doprinjelo ubrzavanju i ekonomičnosti krivičnog postupka a interesi optuženih bi bili zaštićeni jer se radi o iskazima svjedoka koji su snimljeni uređajem za audiovizuelno snimanje“, dodaje Feraget.

Inače, ročišta se mogu organizovati i zakazivati samo na način i u prostorijima u kojima je moguće obezbijediti adekvatnu fizičku distancu svih optuženih i ostalih učesnika u postupku.

Trenutno se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi više od 15 predmeta koji imaju veći broj optuženih.
 

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Nema kašnjenja u radu Suda BiH jer nema puno predmeta

072info.com

Najopsežnija istraga: Sedmorica optužena za međunarodno krijumčarenje 6,8 tona skanka

072info.com

Godina (ne)pravde: Veliki predmeti državnog tužilaštva u celofanu politike

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI