E686B06B 6963 4156 AA67 96E38670189D
AUTOR: K.H.
DATUM: lip 24, 2021 @ 10:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT


Sud BiH odbio je žalbu hapšenom Denisu Prciću,
 osnivaču i vlasniku Američkog univerziteta u BiH kojem je prije pet dana određen jednomjesečni pritvor. On se žalio na odluku o pritvoru po prijedlogu Tužilaštva BiH.

Žalba je uvažena za njegovu uhapšenu saradnicu Melisu Belkić-Mujkanović, kojoj su određene mjere zabrane.

Ranije su mjere zabrane određene za njenog supruga Emira Mujkanovića koji se brani sa slobode.

Oni su podsjećamo uhapšeni u Tuzli prošle sedmice. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Tokom pretresa Univerziteta pripadnici MUP -a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student na ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e proglasio tajnom.

Ovu informaciju na ročištu je prošle sedmice potvrdio i tužilac Oleg Čavka.

On je rekao da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme sa kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OSA, iako njegova stvarna stručna sprema, VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije dovoljna za imenovanje.

– Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

Inače, Čavka je danas potvrdio ranije navode da je Prcić uz pomoć saradnika istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića.

Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana. Raniji rukopis je imitirala uhapšena Melisa Mujkanović.

LIDER