Sud ispostavio račun Mamiću, mora platiti 3,3 miliona eura u roku osam dana

Sud ispostavio račun Mamiću, mora platiti 3,3 miliona eura u roku osam dana

Županijski sud u Osijeku izdao je na ime Zdravka Mamića platni nalog za plaćanje oduzete imovinske koristi u iznosu od 25,5 miliona kuna (3,3 miliona eura) koji mora platiti u roku od osam dana, stoji na oglasnoj ploči suda. Iznos je Mamić, kako ga se tereti, stekao izvlačenjem novca iz Dinama, a ako ne uradi svoju obavezu naplata će se izvršiti prinudnim putem. U slučaju nenaplativosti novčane kazne, kazna će biti zamijenjena kaznom zatvora, piše Index.hr.

USKOK se danas oglasio i o bijegu Zorana Mamića u BiH.

“Zbog interesa javnosti te povodom brojnih upita novinara o razlozima nepredlaganja mjera opreza u aktuelnom kaznenom postupku, navodimo da USKOK nije predložio nadležnom sudu izricanje mjera opreza zbog opasnosti od bijega jer nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje prijedloga. Prije svega, podsjećamo da je USKOK, nezadovoljan odlukom suda o visini izrečene kazne, podnio žalbu na prvostepenu presudu i očekivao da će ona, s obzirom na u njoj iznesene razloge, biti usvojena (izricanje kazne u trajanju od pet godina ili više) u kojem bi slučaju istražni zatvor bio obligatoran. Prema odredbi Zakona o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude mjere opreza određuje, produžuje i ukida prvostepeni sud. To znači da mjere opreza može izreći, ako su ispunjene pretpostavke, prvostepeni sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog nadležnog državnog odvjetništva. U konkretnom slučaju, tokom kaznenog postupka sada pravomoćno osuđeni Zoran Mamić uredno se odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijem pisama od suda i USKOK-a”, stoji, između ostalog, u saopćenju. Utočište u BiHFotoreporteri u Međugorju “uhvatili” braću Zdravka i Zorana Mamića

Braća Mamić, bjegunci od hrvatskog pravosuđa, danas su snimljena kako treniraju u teretani u Međugorju. Nakon treninga Zoran Mamić je sjeo u luksuzni Mercedes S400 njemačkih tablica i otišao, ali ne u Hrvatsku.

Podsjetimo, braća Mamić pravomoćno su osuđena za izvlačenje novca iz nogometnog kluba Dinamo pred osječkim sudom. Zdravku Mamiću Vrhovni sud je pravomoćno potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora, a Zoranu Mamiću je kaznu smanjio na četiri godine i osam mjeseci. Obojica imaju hrvatsko, ali i državljanstvo BiH.

Prvi je u BiH pobjegao Zdravko Mamić, a onda i njegov brat Zoran, koji je zatražio da u našoj državi služi zatvorsku kaznu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica