Portal 072info

SUD NE PRAŠTA: Policajac zbog 20 eura mita ide u zatvor na šest mjeseci i mora platiti hiljade eura za sudske troškove

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

zatvor novaPresudu Šestanu donio je Vrhovni sud nakon što je preinačio odluku Županijskog suda u Zadru koji ga je u trećem suđenju za istu stvar 2012. godine osudio na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci s dvije godine kušnje, objavila je Slobodna Dalmacija.

Ubacio mu 20 eura kroz prozor

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šestan je priveden nakon što mu je 10. listopada 2006. godine između 10 i 11 sati na cesti u blizini Bibinja vozač kamiona Ivan Madunić, kojeg je uhvatio u prekršaju, kroz prozor službenog automobila ubacio 20 eura. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala optužio ga je za primanje mita jer prekršaj nije zabilježio niti poduzeo druge službene radnje zbog provođenja prekršajnog postupka.

U istom postupku vozač kamiona Ivica Madunić optužen je za davanje mita, a tijekom suđenja dva je puta uvjetno osuđen i jednom oslobođen. Vrhovni sud ga je sada oslobodio optužbi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Apsurdni razmjeri slučaja

Slučaj ’20 eura’ koji je poprimio apsurdne vremenske razmjere prvi put je došao pod povećalo javnosti na Županijskom sudu u Zadru 2009. godine kada je sudac Boris Babić donio oslobađajuću presudu za obojicu, utvrdivši kako nisu nedvojbeno utvrđene činjenice koje bi ukazivale na počinjenje kaznenog djela.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vrhovni sud je tu presudu ukinuo, pa je 2010. godine sutkinja Dijana Grancarić u novom postupku Šestana oslobodila, a Maduniću izrekla uvjetnu osudu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Vrhovni sud je, međutim, i tu presudu ukinuo pa je 2012. godine ista sutkinja Šestanu u trećem postupku izrekla uvjetnu zatvorsku kaznu od 8 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, dok je Madunić osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 6 mjeseci s rokom kušnje od jedne godine. I tu je presudu Vrhovni sud preinačio pa je kaznio Šestana zatvorskom kaznom, a Madunića oslobodio.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šestan: Osjećam se strašno

“Bio sam oslobađan, kriv, pa opet oslobađan. Sada nakon svega toga što je bilo strašno iscrpljujuće moram i u zatvor. Osjećam se strašno i u ovom trenutku nisam spreman kazati više, no ubrzo ću sve iznijeti u javnost”, kazao je Šestan, koji će kao osuđena strana u ovom postupku morati snositi i troškove maratonskog višegodišnjega sudskog postupka koji dosežu više desetaka tisuća kuna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SlobodnaDalmacija

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME