Sud u BiH: Puštamo na slobodu osumnjičenog silovatelja, samo nek se žrtvi ne približava na 300 metara

nasilje 1

Banjalučki Osnovni sud odbio je prijedlog koji je uputilo banjalučko Okružno tužilaštvo da se 44-godišnjem S. S, koji se tereti za silovanje i nasilje u porodici, odredi mjera pritvora. Osumnjičenom su, pojasnili su u Sudu, određene mjere zabrane, a prijedlog je odbijen kao neosnovan.

– Osumnjičenom je zabranjeno posjećivanja mjesta i objekte u kojima boravi oštećena, kao i sastajanje sa oštećenom. Određuje se da se osumnjičeni ne smije približiti oštećenoj, te mjestima i objektima u kojima boravi na razdaljinu manju od 300 metara, uključujući mjesto stanovanja oštećene, te mjesto zaposlenja, kao i sva druga mjesta na kojima oštećena boravi ili se može očekivati da bi na njima mogla boraviti, saopćili su iz banjalučkog Osnovnog suda, ističući da zbog zaštite istrage ne mogu da govore o detaljima slučaja, kao ni da otkrivaju da li su osumnjičeni i žrtva u srodstvu.

Prema nezvaničnim informacijama Oslobođenja, 44-godišnjak se tereti da je silovao dvije godine mlađu suprugu.

Kako je ranije saopćeno iz banjalučkog Okružnog tužilaštva, koje radi na istrazi, ova krivična djela su se desila 28. juna oko 13.30 sati u Banjoj Luci.

– U narednom periodu će se raditi na prikupljanju dokaza, a bit će i saslušane stranke u postupku, rečeno nam je u banjalučkom Tužilaštvu.