2 7


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Devedesetpetogodišnjakinja koja je radila za zapovjednika nacističkog koncentracijskog logora, optužena je na sjeveru Njemačke za podržavanje i pomaganje u izvršenju masovnih ubojstava, javio je u petak BBC, prenosi “Index.hr”.

Žena, koju mediji navode kao Irmgard F. i koja je štićenica doma za starije u Pinebergu blizu Hamburga, tereti se za “više od 10.000 slučajeva”. Bila je sekretarica zapovjednika logora smrti Stuthofa u blizini današnjeg Gdanjska u tadašnjoj okupiranoj Poljskoj u kojem je umrlo 65.000 zatvorenika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Sud za maloljetnike sada treba odlučiti hoće li slučaj bivše tajnice ići na suđenje jer je današnja 95-godišnjakinja u vrijeme tih zločina bila mlađa od 21 godinu i vodila se kao maloljetnica. U Stuthofu je za zapovjednika Paula Vernera Kopea (Werner Hoppe) radila u razdoblju od 1943. do 1945.

Stuthof je uspostavljen 1939. u okupiranoj Poljskoj, a plinske komore počele su se koristiti u junu 1944. Sovjetski vojnici oslobodili su ga pred kraj rata u maju 1945.

U logoru je bilo oko 100.000 zatvorenika u užasnim uvjetima. Mnogi su umrli od bolesti i gladi, neki su ugušeni plinom, a drugima su ubrizgane smrtonosne injekcije.

Najveći dio bili su Židovi, a bilo je i Poljaka koji nisu bili Židovi i zarobljenih sovjetskih vojnika.