Screenshot 4 4
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 22:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Pedesetosmogodišnja Mirjana V. (ime i prezime poznati redakciji) živi sama u jednom selu blizu Modriče. Punih osam godina bila je žrtva nasilja u porodici. Na početku potresne ispovijesti za Oslobođenje, Mirjana kaže da se udala vrlo mlada. U skladnom braku sa suprugom je živjela tri decenije. Sagradili su kuću i podigli djecu, a onda se, kako kaže, odjednom sve promijenilo. Muž se odao alkoholu i počeo ju je psihički zlostavljati.

NER FIT

Nema primanja

– Mogla bih knjigu napisati šta sam preživjela. Nikad nisam radila, iako sam završila srednju upravnu školu. Muž je bio alkoholičar i mnogo me psihički maltretirao. Stalno je bila svađa u kući i jednostavno nije išlo dalje. I onda me samo jedan dan, 2010, sin strpao u auto i odvezao u Sigurnu kuću u Modriču. Tu sam ostala sedam dana kada me zatekla vijest da je muž izvršio samoubistvo. Vratila sam se kući i živjela sa sinom. Međutim, moj sin je ubrzo poginuo i ostala sam sama bez ikakvih primanja. Slomljena od svega i tuge za sinom nisam mogla hodati ni pričati, drhtavim glasom govori Mirjana.

Kaže nam da u tim trenucima nije mogla zamisliti da će sve to prevazići te da je živjela, a kao da nije bila živa.

– Znate kako uglavnom razmišljamo mi žene koje se nađemo u tim situacijama – proći će. On je moj muž, imamo našu kuću i tu moram biti. Međutim, u Sigurnoj kući su me svi objeručke prihvatili, a posebno Gordana Vidović, direktorica Udruženja građana Budućnost, koja je bila moj pokretač. Ona me osnažila, kao i psiholog u Sigurnoj kući u Modriči, gospođa Biljana. Znam da sam im jedan dan rekla da bih nešto radila, ali ne znam šta, kaže naša sagovornica.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Njen život dobio je sasvim novi smisao 2014, kada je od Udruženja dobila pet košnica sa pčelama za koje kaže da su bile kao njena djeca. Posvetila se pčelarstvu o kojem je, kaže nam, sama mnogo naučila. Počela je prodavati med, osjetila se društveno korisnom i odlučila da i dalje razvija biznis. Mirjana je dobitnica sub-grant sredstava sa još 17 žena žrtava nasilja u porodici u okviru projekta Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena žrtava nasilja u porodici. Ukupno odobrena sredstva iznose 48.000 eura, a projekat uz finansijsku podršku EU implementiraju fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i Udruženje građana Budućnost iz Modriče.

Savjeti stručnjaka

– Predala sam aplikaciju za dobijanje sredstava kako bih nabavila 30 košnica i vrcaljku. Vjerujte, i sa tih pet košnica veoma lijepo sam živjela, jer med ima svoju cijenu. Sa novim košnicama bih imala više meda, a naučila sam praviti propolis i matičnu mliječ. Kada sam počela prodavati med, vratilo mi se samopouzdanje. Imam prostoriju za vrcanje, a sami bagrem je oko mene i imam sve uslove za pčelarstvo, zaključuje na kraju Mirjana, uz poruku za sve žene žrtve nasilja: ako imate problem, razgovarajte sa stručnom osobom o tome, jer to nije sramota.

LIDER