AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Maimunu Abdulahi roditelji su prodali za 120 funti, jer je nisu mogli izdržavati. Završila je kod nasilnog supruga, koji ju je zaključavao i primoravao na težački rad.

Kada je uspjela pobjeći, pretučena je. Prvo od oca, koji ju je prodao, a zatim i od muža, koji je došao da je traži. Konačno, uspjela je da dobije razvod. Maimuna je sve ovo preživjela do 14. godine, piše Daily Mail.

Ona je samo jedna od nekoliko hiljada nigerijskih djevojčica sa sličnim sudbinama. Sve su prodate duplo starijim muževima, koji su ih “prevaspitavali” na svoj način. Grijeh je bio i ako su bile suviše obrazovane, tj. ako su bile pismene.

Čak i ako uspiju pobjeći, stići će ih kazna; bilo od njihovih porodica, koje su bijegom osramotile, bilo od bijesnih muževa, koje nisu ispoštovale.

Maimuna je prošla pravu torturu. Kada je završila u bolnici, lice joj je bilo tako otečeno da su doktori mislili da joj je muž izvalio vilicu. Bila je izmučena i izgladnjela. Jedva da je prošlo godinu dana od njenog vjenčanja, a ona se već borila za život.

“Bila sam prestrašena da se vratim svojoj kući”, priča Maimuna o svom bijegu; “Znala sam da će me prisiliti da se vratim mužu, jer su uzeli pare za mene”, kaže ona.

Ove djevojčice su žrtve uvjerenja da žena treba da se uda, a ne da se školuje, a najbolji primjer je otmica 200 učenica koje je teroristička grupa Boko Haram otela i za koje se još ne zna gdje su.

Mahamadu Saidu, Maimunin bivši muž, za njen bijeg i neposlušnost krivi to što je išla u školu i naučila čitati i pisati. Ovaj 28-godišnjak ne stidi se priznati da je pretukao ženu.

“Da, pretukao sam je jer je bila previše pismena. Da, previše pismena”, kaže Saidu.

Nigerija, u kojoj živi više od 170 miliona stanovnika, ima najveću stopu dječijih brakova u svijetu.

Prema zakonu, djevojke mogu stupiti u brak tek kada postanu punoljetne, a to je sa 18 godina. Međutim, u plemenskim grupama ovaj zakon se ne poštuje, a krše ga čak i državni zvaničnici, pa se tako jedan nigerijski savezni senator oženio s pet maloljetnih djevojaka, koje žive s njim kao zakonite supruge.

U Nigeriji se svaka peta djevojčica uda do 15. godine, što je zapanjujući podatak.

Na siromašnom sjeveru Nigerije, gdje se poštuje šerijat, taj broj je daleko veći i tu je svaka druga maloljetnica udata. Na sjeveru je Boko Haram najaktivniji i oni nastoje da nametnu ekstremnu verziju islama, posebno kada je riječ o odgoju djece.

Tako djevojčicama od samo pet godina navlače hidžab kako bi bile skroz prekrivene. Neke djevojčice se udaju i u devetoj godini. Iako nema zvaničnih podataka koliko se ovih djevojčica uspije razvesti, većina njih biva odbačena i od sopstvene porodice.

Maimunu Abdulahi na kraju je spasio Sadatu Aliju, koji je svoj stari porodični dom pretvorio u školu za razvedene djevojčice. Riječ je o Tatali besplatnoj školi, koja se finansira stranim donacijama, a gdje djevojčice uče razne vještine, poput krojenja i šivenja. Sa njima žive i djeca koju su rodile u propalim brakovima.

“Mislim da skoro niko ne zna koliko hiljada djevojčica je prošlo kroz ovu školu. Ovdje su našle utočište i mi ćemo nastaviti da ih štitimo”, kaže Aliju.

Nezavisne