Suđenje za ubistvo Ćuluma: Na licu mjesta pronađen DNK optuženog Šakića

kinezšakić
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

DNK trag Siniše Šakića Kineza, optuženog za ubistvo Slaviše Ćuluma, pronađen je na grani drveta koju je policija zatekla na mjestu zločina. To je u Okružnom sudu u Banjoj Luci rekao vještak beogradskog Biološkog fakulteta Dušan Keckarević.

– Poređenjem nespornog DNK traga Šakića, kao i njegovog profila iz naše baze sa spornim tragovima, nađenim na grani, utvrđeno je da je optuženi većinski doprinosilac tog traga – rekao je Keckarević.

Nije pronađen trag Jovana Jošila

Pojasnio je da je trag sa grane bio “lijep i svež”, nije bio star, a vjerovatnoća da je Šakić bio njegov većinski donor je 160 miliona u odnosu na druge tri osobe. Keckarević kaže da je vještačio i druge predmete koji su mu dostavljeni kao što su maramice, čahure, ali i izuzeti brisevi. Na njima je pronašao tragove tri nepoznata muškarca, te jedan ženski DNK trag.

ČITAJ JOŠ:  Oglasila se i Asocijacija mladih SDA: Sumnjamo u montiranje procesa, Novalić se hapsi na osnovu pretpostavki

– Tužilaštvo je tražilo da sa spornim tragovima uporedim i nesporni DNK Jovana Jošila. Međutim, na vještačenim predmetima nigdje nije bilo Jošilovog traga – rekao je Keckarević.

Šakićev branilac, advokat Željko Šurlan vještaka je detaljno ispitao oko metoda i načina na koji je DNK analiza rađena, načinu kako su tragovi nastali i slično. Postavljao mu je uopštena pitanja o DNK analizi, interesovao se o genima, genomima, da li je moguće preneti trag osobe s kojom se rukuje. Keckarević je odgovorio da kada se rukom posredno prenosi trag druge osobe on obično nije izražen kao što je to bilo u konkretnom slučaju. U jednom trenutku vještak je upitao sudsko veće da li se nalazi na ispitu, s obzirom na način na koji ga je branilac ispitivao.

ČITAJ JOŠ:  Položaj djece s poteškoćama u razvoju u BiH: Slučaj dječaka Jakova nije jedinstven

Kada je unakrsno ispitivanje završeno Šurlan je uložio prigovor na nalaz, navodeći da je nezakonit.

– Biološki fakultet u Beogradu nije upisan kao institucija koja je ovlaštena za vještačenje, pa je samim tim i nalaz nezakonit – istakao je Šurlan.

Odbrana najavila 25 svjedoka

Republičko javno tužilaštvo Šakića tereti da je u dogovoru s nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za “izviđanje” terena gde su planirali i izvršili ubistvo Slaviše Ćuluma. U Dragočaju su za te potrebe napravili dva “bunkera” i 15. maja prošle godine u zasjedi su sačekali Ćuluma. Kada je on Golfom naišao putem prema njemu su ispalili 22 hica iz dva automatska oružja i Ćulum je na mjestu ostao mrtav.

ČITAJ JOŠ:  Nastavljeno suđenje za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića

Nalazom DNK veštačenja tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza u ovom predmetu. Odbrana je najavila da će u nastavku postupka saslušati čak 25 svjedoka. Među njima su i neka dobro poznata lica iz kriminalnog miljea za koje odbrana kaže da je tužilaštvo tokom istrage privodilo i ispitivalo.

GODISNJICA
MARKETING