kinezšakić
AUTOR: K.H.
DATUM: lis 5, 2021 @ 18:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

DNK trag Siniše Šakića Kineza, optuženog za ubistvo Slaviše Ćuluma, pronađen je na grani drveta koju je policija zatekla na mjestu zločina. To je u Okružnom sudu u Banjoj Luci rekao vještak beogradskog Biološkog fakulteta Dušan Keckarević.

– Poređenjem nespornog DNK traga Šakića, kao i njegovog profila iz naše baze sa spornim tragovima, nađenim na grani, utvrđeno je da je optuženi većinski doprinosilac tog traga – rekao je Keckarević.

Nije pronađen trag Jovana Jošila

Pojasnio je da je trag sa grane bio “lijep i svež”, nije bio star, a vjerovatnoća da je Šakić bio njegov većinski donor je 160 miliona u odnosu na druge tri osobe. Keckarević kaže da je vještačio i druge predmete koji su mu dostavljeni kao što su maramice, čahure, ali i izuzeti brisevi. Na njima je pronašao tragove tri nepoznata muškarca, te jedan ženski DNK trag.

– Tužilaštvo je tražilo da sa spornim tragovima uporedim i nesporni DNK Jovana Jošila. Međutim, na vještačenim predmetima nigdje nije bilo Jošilovog traga – rekao je Keckarević.

Šakićev branilac, advokat Željko Šurlan vještaka je detaljno ispitao oko metoda i načina na koji je DNK analiza rađena, načinu kako su tragovi nastali i slično. Postavljao mu je uopštena pitanja o DNK analizi, interesovao se o genima, genomima, da li je moguće preneti trag osobe s kojom se rukuje. Keckarević je odgovorio da kada se rukom posredno prenosi trag druge osobe on obično nije izražen kao što je to bilo u konkretnom slučaju. U jednom trenutku vještak je upitao sudsko veće da li se nalazi na ispitu, s obzirom na način na koji ga je branilac ispitivao.

Kada je unakrsno ispitivanje završeno Šurlan je uložio prigovor na nalaz, navodeći da je nezakonit.

– Biološki fakultet u Beogradu nije upisan kao institucija koja je ovlaštena za vještačenje, pa je samim tim i nalaz nezakonit – istakao je Šurlan.

Odbrana najavila 25 svjedoka

Republičko javno tužilaštvo Šakića tereti da je u dogovoru s nepoznatom osobom nabavio motocikl, koji je koristio za “izviđanje” terena gde su planirali i izvršili ubistvo Slaviše Ćuluma. U Dragočaju su za te potrebe napravili dva “bunkera” i 15. maja prošle godine u zasjedi su sačekali Ćuluma. Kada je on Golfom naišao putem prema njemu su ispalili 22 hica iz dva automatska oružja i Ćulum je na mjestu ostao mrtav.

Nalazom DNK veštačenja tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza u ovom predmetu. Odbrana je najavila da će u nastavku postupka saslušati čak 25 svjedoka. Među njima su i neka dobro poznata lica iz kriminalnog miljea za koje odbrana kaže da je tužilaštvo tokom istrage privodilo i ispitivalo.

LIDER