Suđenje “Zenicatrans”: Porezna mogla izmiriti dug u cijelosti od imovine na Šljiviku, željeli isključivo stanicu

SVJEDOČILI IBRAHIMAGIĆ I DIZDAREVIĆ

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na Kantonalnom sudu u Zenici danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zenicatrans”, izvođenjem dokaza Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i to nastavak saslušanja svjedoka Sabahudina Ibrahimagića, direktora Porezne uprave Zenica.

Svjedok Ibrahimagić potvrdio je tvrdnju optuženog Vahdeta Drine da je održan sastanak kojem su prisustvovali Fahrudin Brkić, tadašnji ministar prometa i komunikacija ZDK, Mirsada Silajdžić, tadašnja direktorica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, kao i Drino i Ibrahimagić, a na kojem se razgovaralo o potpisivanju Reprograma sa Poreznom upravom, što je bio preduslov da “Zenicatrans” dobije izgubljenu licencu 2016. godine. 

Drino je pitao svjedoka Ibrahimagića da li je tačno da su razgovarali o Reprogramu i njegovom potpisivanju? 

-Uvijek ste to od nas tražili – rekao je svjedok Ibrahimagić.

Drino je konstatovao da je Središnji ured Porezne uprave FBIH utvrdio da je Odluka o dokapitalizacija kojom je odobrena kupovina Higer autobusa i povećanje kapitala u korist Grada Zenica u suprotnosti za zakonom, te da je zaključen neprovodiv ugovor. 

ČITAJ JOŠ:  Bogati naftaši iz Tešnja snažno ušli u sektor namještaja

Vlado Adamović advokat optuženog Vahdeta Drine, konstatovao je kako je sastavljena optužnica Tužilaštva ZDK manjakava, ali i da predstavlja moguću zabludu Vijeća u odnosu na činjenice. 

-Svjedok govori suprotno materijalnoj dokumentaciji. U svom svjedočenju iznosi tvrdnje koje ne odgovaraju materijalnoj dokumentaciji. Pod pojmom Autobuske stanice podrazumijeva i ono što nije stanica tipa park, parking… – konstatirao je Adamović.

Odbrana optuženih utvrdila je kako Porezna uprava nije željela upisati hipoteku na drugu imovinu preduzeća “Zenicatrans”, iako je to ovo preduzeće imalo poput imovine na Šljiviku, te da je bilo očigledno kako je jedini interes bio Autobuska stanica.

-Besim Husaković, tadašnji direktor “Zenicatransa”, uspio je obezbijediti valjanu garanciju i ponudio zalog na parku, inače najvrijednijoj imovini preduzeća, te na osnovu ugovora, Odluke Nadzornog odbora, založio svu imovinu “Zenicatransa” na Šljiviku koja je bila 1/1 vlasništvo preduzeća – istakao je optuženi Drino, naglašavajući kako je “Zenicatrans” 2016. godine podnosio zahtjev za reprogram, a da je vrijednost imovine “Šljivik” pet miliona maraka što je bilo dovoljno da se Porezna uprava naplati sva potraživanja u cijelosti. 

ČITAJ JOŠ:  Regionalno interaktivno edukativno druženje mladih u džematu Klopče

Svjedok je pitan i da li je bio pozvan na 40. sjednicu Gradskog vijeća Zenica, što je isti potvrdio, čemu se protivio prvooptuženi Fuad Kasumović tvrdeći da ga niko nije zvanično pozvao na sjednicu.

Još je podvučeno i to kako je simptomatično da Porezna uprava nije vršila kontrole i blokade računa “Zenicatransa”, iako je on bio prisutan još od 2008. godine, sve do dolaska Fuada Kasumovića na čelo Grada Zenica, odnosno do 2016. godine iako su i prije toga grcali u dugovima i najveći dug su imali upravo prema Poreznoj upravi. 

ČITAJ JOŠ:  Gradsko vijeće će u srijedu raspravljati o Prijedlogu Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu

Na današnjem nastavku glavnog pretresa Tužilaštvo je nastavilo sa izvođenjem dokaza i to saslušanje svjedoka Suvada Dizdarevića, zaposlenika Gradske uprave Zenica koji je bio predsjednik Nadzornog odbora “Zenicatransa” u periodu od 2015. do oktobra 2017. godine. 

Advokati odbrane, kao i prvooptuženi Kasumović, prigovorili su kako postupajuća tužiteljica Adina Karadža inputira svjedoku u odgovore ime Fuad Kasumović, iako on to u svojim odgovorima nigdje nije pomenuo, a sa ovim prigovorom bio je saglasan i predsjednik Vijeća.

-Ovo nije korektno ispitivanje svjedoka u direktnom ispitivanju. Tužiteljica svjedoči – prigovorila je advokatica optužene Almire B. Kapidžić.

Tokom ispitivanja svjedoka Dizdarevića, on je govorio šta se dešavalo na sjednicama Skupštine i Nadzornog odbora, zašto je smijenjen, kako je poslovao “Zenicatrans”…

Nastavak suđenja zakazan je za 16. februar u 10 sati kada će odbrana ispitivati svjedoka Dizdarevića.

GODISNJICA
MARKETING