Sudovi za devet mjeseci riješili više od 130.000 najstarijih predmeta

U periodu od 1. januara do 30. septembra sudovi u Bosni i Hercegovini riješili su 131.681 najstarijii predmet od predviđenih 182.426, realizirajući tako 72 posto planova rješavanja predmeta za 2021. godinu od očekivanih 75 posto.

Sudovi su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, ostvarili procent realizacije plana u iznosu većem za 7 posto, navodi se u saopćenju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Analiza pokazuje da su prvostepeni sudovi – općinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku realizovali svoje planove u iznosu od 70 posto, a sudovi viših instanci 90 posto predmeta predviđenih planovima.

Očekivani procenat realizacije plana za prvostepene sudove, u prvih devet mjeseci, bio je 75 posto i ovaj prag nije uspjelo dostići 36 prvostepenih sudova, zbog čega postoji bojazan da neki od ovih sudova do kraja godine neće uspjeti realizovati predviđeni godišnji plan, a što se direktno odražava na ukupnu efikasnost sudova i dodatno utiče na rast broja neriješenih predmeta.

VSTVBiH očekuje da će sudovi u narednom periodu intenzivirati aktivnosti i iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi uspjeli realizovati predviđene godišnje planove.

Posmatrano po entitetima, sudovi u Federaciji BiH riješili su 89.914 predmeta i ostvarili realizaciju plana u iznosu od 71 posto, u Republici Srpskoj 38.523 predmeta uz procent realizacije od 75 posto, u Brčko distriktu BiH 1.944 predmeta uz procent realizacije od 57 posto, dok je Sud BiH riješio ukupno 1.300 predmeta iz plana i ostvario procent realizacije od 76 posto.

Stalna komisija za efikasnost i kvalitet sudova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) redovno vrši praćenje procesa rješavanja predmeta u okviru planova rješavanja predmeta. Svi sudovi u BiH imaju obavezu da sačine plan rješavanja predmeta u skladu sa odredbama Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE