Sukob Izraela i Hamasa je najžešći još od 2014. godine

tt 4

Izrael je danas bombardirao podzemne tunele kojima se koristi Hamas, a palestinski militanti nastavili su raketirati izraelske gradove na početku druge sedmice oružanog sukoba, dok međunarodna zajednica poziva na hitan prekid vatre.

Noćni zračni napadi na Gazu bili su među najtežima do sada.

Među mrtvima 59 djece

Hamasovo ministarstvo zdravstva kaže da je u sedmici 200 ljudi ubijeno u izraelskim napadima. U saopćenju se dodaje da je među mrtvima 59 djece i 35 žena, a da je 1.305 osoba povrijeđeno. Zbog napada je čak 40.000 civila u Gazi prisiljeno napustiti domove, a UN upozorava na pogoršanje situacije.

Izraelska vojska tvrdi da je u Gazi ubila više od 130 militanata. Desetero ljudi, uključujući dvoje djece i jednog vojnika, ubile su u Izraelu rakete koje su u istom razdoblju ispalili militanti u Gazi.

Trenutna eskalacija nasilja između Izraela i Palestinaca najgora je još od 2014. godine, javlja BBC.

Tada je, nakon sedmica rastuće napetosti – koja je uključivala otmicu i ubistvo troje izraelskih tinejdžera – Izrael 8. jula pokrenuo operaciju Protective Edge, čiji je cilj bio zaustaviti raketne napade iz Gaze i uništiti Hamasove kapacitete.

Tijekom sljedećih sedam sedmica Izrael je izveo hiljade zračnih napada i pokrenuo kopnenu operaciju za uništavanje mreže tunela u Gazi. Hamas je ispalio hiljade raketa na Izrael.

Ljudska prava

Na kraju je proglašeno primirje, uz posredovanje Egipta. UN-ovi istražitelji rekli su da je u tom razdoblju ubijen 2.251 Palestinac, od čega 1.472 civila, dok je s izraelske strane ubijeno 67 vojnika zajedno sa šest civila.

Istraga UN-a o ljudskim pravima rekla je da postoje dokazi o “ozbiljnim kršenjima” međunarodnog prava s obje strane.