Suljagić vlastima RS-a održao lekciju: Cvijeće mogu položiti u Kravici gdje je ubijeno 1.300 Bošnjaka

Suljagić vlastima RS-a održao lekciju: Cvijeće mogu položiti u Kravici gdje je ubijeno 1.300 Bošnjaka

Vlada RS-a je najavila posjetu Srebrenici 23. maja kada će i Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučiti o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Ubrzo je stigao i odgovor Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica koji je poručio kako se ne mogu osigurati uslovi za ovu posjetu imajući u vidu “stavove i politiku Vlade RS kada je riječ o genocidu počinjenom u Srebrenici nad Bošnjacima ‘zaštićene zone’ UN-a”.

“Ako predsjednik i predstavnici Vlade RS insistiraju da odaju počast žrtvama iz perioda 1992 – 1995. godine, mogu to učiniti na putu do Srebrenice, pa tako konkretno u Srebrenici mogu položiti cvijeće na školskom igralištu ispred osnovne škole gdje je u aprilu 1993. godine usljed artiljerijskog napada VRS ubijeno 74 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja, a više od 100 njih ranjeno.

Ukoliko to već ne žele uraditi u Srebrenici, Vlada RS može stati i položiti cvijeće ispred magacina Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje su pripadnici specijalne brigade policije MUP-a RS ubili više od 1.300 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica. Ako su pak nestrpljivi i žele to uraditi što prije, mogu u Vlasenici skrenuti u Sušicu gdje je više od 8000 ljudi prošlo kroz logor pod nadzorom civilnih i vojnih vlasti RS”, naveo je Suljagić.

A ako dolaze iz pravca Zvornika, dodaje, predlaže da to urade u Pilici u Domu kulture gdje je 16. jula 1995. godine, bacanjem bombi i vatrom iz automatskog oružja, ubijeno oko 700 zarobljenih Bošnjaka civila iz enklave Srebrenica.

Napomenimo da je Vlada RS odlučila isti dan održati i sjednicu na kojoj su dolazak najavili predsjednik RS-a Milorad Dodik, ministri iz RS-a koji su dio Vijeća ministara BiH te načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica sa područja Birača i Podrinja.

U saopštenju je navedeno da će taj dan zvaničnici Republike Srpske položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Kao da to nije bilo dovoljno, pozvali su i građane ovog bh. entiteta da na taj dan istaknu zastave RS-a kako bi iskazali protivljenje ovom dokumentu.

Pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a potvrđeno je da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica