Suljagić za „Avaz“: 9. januar se ove godine slabije obilježava zbog korone, rano je za svijest građana

33 87

Komentirajući današnje obilježavanje 9. januara, neustavnog dana RS, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, koji ovih dana boravi u Bratuncu i Srebrenici, kaže za „Avaz“ da je to ove godine u mnogo manjem obimu nego ranije.

-Prošle godine su bile prave orgije i za pravoslavni Božić i 9. januar. Ove godine je to neuvjerljivo. Nije bilo onih kolona, sviranja cestom pored Memorijalnog centra. Moguće da je korona utjecala na to, da se teže živi, pa je ljudima malo manje stalo do manifestacija tog tipa – ističe Suljagić.

Na pitanje je li moguće da je na to utjecala svijest građana manjeg bh. entiteta, Suljagić kaže da je „taj brod isplovio“.

-Ne vjerujem da se radi o svijesti, nego o kombinaciji epidemije i fizičke bijede, siromaštva. Prerano je za svijest. Potrebno je da prođu generacije, da se radi na nastavnim planovima i programima, da sudski utvrđene činjenice dobiju mjesto u nastavnim planovima i programima. To je ubjediljivo najozbiljni zalog za mirnu budućnost naše djece – smatra Suljagić.

Avaz

Prethodni članakAjdin Hasić iznenadio svojom izjavom: Volio bih igrati za tursku reprezentaciju
Sljedeći članakKlanjana dženaza uglednom novinaru Tariku Heliću