9F013C2F 0B58 4206 8BA5 5DE4E03E9162
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 15, 2021 @ 15:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Obavještavamo medije i cjelokupnu javnost na ovaj veliki zdravstveni problemu našem kantonu.

NER FIT

Sumeja Đidić, rođena 1998 godine, udata, ne zaposlena, majka jednog djeteta, nakon što se razboljela i nakon što je bila životno ugrožena, ruku spasa joj je pružila njena sestra te joj, darujući svoju koštanu srž, spasila život.

Ipak ni ova životna priča sa hepiendom, nije mogla proći bez problema.

Naime, liječnici u KCUS su po protokolu koji je uobičajne za transplantirane pacijente, zatražili obavezno cijepljenje nakon 12 odnosno 24 mjeseca od transplantacije, kako bi bila zaštićena od čestih zaraznih bolesti koji bi, u slučaju da ne primi cijepivo, mogli ugroziti njeno liječenje te dovesti u pitanje samu transplantaciju, kao i mogući povratak bolesti koji bi mogao biti koban po ovu  mladu ženu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Od 7. mjeseca ona kuca na vrata kantonalnih i Federalnih institucija i ustanova, ali ne može doći do preporučenih doza za cijepljenje. Stoga se obratila našoj udruzi.

Odmah smo poslali e mail ministarstvu zdravstva i socijalne politike SBK/KSB, te Zavodu za javno zdravstvo SBK/KSB na koji evo već 10-i dan čekamo odgovor.

U međuvremenu, Sumeja se obratila i Viteškom domu zdravlja. VD  direktorica doma zdravlja Vitez je pisala Zavodu za zdravstveno osiguranje SBK/KSB od kojih je dobila odgovor da oni nisu nadležni za nabavku cjepiva te je uputili na Zavod za javno zdravstvo našeg kantona.

Dakle, puna 4 (četiri) mjeseca traje Sumjeina borba da dođe do onoga što joj po svim Zakonima pripada, ali nažalost bezuspješno.

Napominjemo da smo u dogovoru sa Sumejom razmišljali i o prikupljanju novaca kako bi se ova cjepiva kupila, ali to je neizvodivo jer ovo mogu nabaviti samo institucije na razini države, entiteta ili kantona.

Pitamo se, tko će biti odgovoran ako se dogodi da ova mlada žena oboli od bolesti koje su je trebale zaštititi cijepljenjem i tko će odgovarati ako se ovoj ženi i majci vrati primarna bolest koja bi je životno ugrozila !!!???

LIDER