Portal 072info

Sumero – ZDK pokazao da je moguća deinstitucionalizacija osoba s invaliditetom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zeničko dobojski kanton, resorno ministarstvo za socijalnu politiku, gradska uprava, te lokalne ustanove prepoznale su platformu za razvoj servisa podrške u lokalnim zajednicama koju je Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH “Sumero” kreirao na bazi iskustva i znanja država EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Na obilježavanju godišnjice pokretanja programa ”Život u lokalnoj zajednici” za osobe s intelektualnim teškoćama u ZDK istaknuto je da na području Grada Zenica “Sumero” trenutno pruža podršku za samostalno življenje u deset stambenih zajednica, a cilj je da se u ovoj godini i ostale općine tog Kantona uključe u takav program zbrinjavanja i podrške osobama s intelektualnim teškoćama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U dvije godine realizacije programa ”Život u lokalnoj zajednici” omogućen je samostalni život u lokalnoj zajednici za 25 osoba s intelektualnim teškoćama, nakon što su većinu života proveli u institucijama zatvorenog tipa, zavodima, domovima i drugim ustanovama azilskog tipa.

Direktor organizacije “Sumero” Haris Haverić navodi da će Sumero širenjem kapaciteta i suradnje sa ostalim kantonima i općinama dati šansu većem broju osoba s intelektualnim teškoćama da se uključe u taj program.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Program obilježavanja godišnjice pokretanja programa ”Život u lokalnoj zajednici” upriličen je u kino sali Multiplexa ekran u Zenici, uz projekciju nagrađivanog dokumentarnog filma “Slobodni”, autora Tomislava Žaje. Film prati ljude zatvorene u institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj i njihov put u slobodu.

– Upriličena je i diskusija i druženje sa predstavnicima institucija, organizacija za osobe s invaliditetom, centara za socijalni rad i službi socijalne zaštite, zdravstvenih i obrazovnih ustanova s područja ZDK, roditelja osoba s invaliditetom – saopćio je Sumero tim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME