Portal 072info

Šumokradice iz BiH među najaktivnijima

drva

BiH, Rumunija i Bugarska evropski su rekorderi po stepenu ilegalne sječe šume, navela je ugledna francuska agencija France-Presse (AFP).

Iz AFP-a navode da u BiH, koja ima više šume od evropskog prosjeka, svake godine stotine hiljada stabala bude ilegalno posječeno. Da bespravne sječe ovog prirodnog resursa i te kako ima u BiH, pokazuju i podaci nadležnih.

Prema informacijama Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, proteklih godina rastao je broj podnesenih prijava zbog šumskih krađa.

Na primjer, 2008. godine podnesene su 1.872 prekršajne, te 1.088 krivičnih prijava, a 2012. godine, posljednje za koju postoje podaci, pokrenuto je čak 3.279 prekršajih i 2.567 krivičnih prijava.

Sa druge strane, iz “Šuma Srpske” saznajemo da su prošle godine podnesene 1.124 krivične i 1.738 prekršajnih prijava. Iako, šumske krađe nisu pojedinačni slučajevi, nadležni ipak ocjenjuju da situacija nije baš onakva kako to navode iz AFP-a.

Omer Pašalić, direktor Federalne uprave za šumarstvo, ne slaže se s ocjenom AFP-a. Ističe da se bespravne sječe uglavnom dešavaju u područjima gdje su ljudi ostali bez posla, odnosno gdje su industrijski kapaciteti zatvoreni.

“Prije su seljaci mogli sjeći šumu iza svojih kuća onoliko koliko im je bilo potrebno, što više nije slučaj, ali je to postala tradicija”, naglašava Pašalić i dodaje da većina kantona u FBiH, izuzev Tuzlanskog, raspolaže optimalnim brojem šumara.

Radenko Laketić, v.d. direktora “Šuma RS”, smatra da su šumske krađe tradicionalan problem na ovim prostorima, na koji posebno utiče teška ekonomska situacija.

“Kada se posmatra situacija u BiH, u RS je znatno bolje stanje nego u FBiH. Ranije su kolege iz Srednjobosanskog kantona iznijele podatke da je samo u tom kantonu zabilježeno oko 27.000 kubika šumske štete, a na području cijele RS je tada bilo 15.000-16.000 kubika štete”, istakao je Laketić.

Prema njegovim riječima, u drugim državama ova problematika je znatno manje izražena, poput, na primjer, Slovenije. Prema podacima “Šuma RS”, ukupna evidentirana šteta u prošloj godini iznosila je oko 2,26 miliona maraka.

“U oblasti zaštite šuma postignuti su značajni rezultati u smanjenju šteta, čemu je bitan doprinos dala dobra saradnja s MUP-om RS, ali i pojačana kontrola čuvarskih službi ‘Šuma’, u kojima su zaposlena 583 lugara”, naglašavaju iz “Šuma”.

Dodaju da su najveći problemi, kada je u pitanju šumska krađa, uočeni na romanijskom platou, na područjima kojima gazduju šumska gazdinstva “Jahorina” Pale i “Romanija” Sokolac.

“Sve informacije o nelegalnim aktivnostima u sektoru šumarstva građani mogu prijaviti putem anonimne telefonske dojave, na besplatan broj 080-05-01-02”, naglašavaju iz “Šuma”.

Sudeći prema AFP-ovom izvještaju, BiH ipak nije najgora u Evropi kada je riječ o šumskim krađama.

“Nezakonita sječa šume Rumuniju je posljednjih 20 godina koštala pet milijardi dolara (više od šest milijardi KM)”, navode iz AFP-a.

Nezavisne

Podijelite članak