Portal 072info

SUMRAK SPORTA: Bosna i Hercegovina jedina na Balkanu bez olimpijske medalje

Spuštene su zavjese na Olimpijske igre koje su se ovog mjeseca održavale u Rio De Janeiru.

Kao i svake predhodne olimpijade, Bosna i Hercegovina se i sa ove vraća praznih ruku. Ni na ovim olimpijskim igrama bh. sportisti nisu osvojili medalju, te je tako Bosna i Hercegovina jedina država sa prostora nekadašnje Jugoslavije koja u svojim vitrinama nema niti jednu medalju sa najvećeg sportskog događaja na svijetu.

Medalju sa Olimpijade ima čak i Kosovo, iako tu državu još uvijek nisu priznali svi, ali se Kosovari iz Rija vraćaju sa zlatnom medaljom, dok Bosanci i Hercegovci još uvijek tvrde kako Džeko na SP u Brazilu prije dvije godine nije bio ofsajdu.

Vaterpolo, košarka, rukomet, atletika, hrvanje, veslanje, boks, jedrenje… to su sve sportovi na kojima su u Riju naše komšije uzimale medalje.

sandra-perkovic-rekordom-do-treceg-uzastopnog-zlata-mislim-da-mogu-baciti-i-dalje

Hrvatska je tako osvojila rekordnih 10 medalja, Srbija osam, Slovenija četiri, a Kosovo jednu, ali vrijednu. Bez medalja su, osim BiH, ostali Crnogorci i Makedonci.

Međutim, gledajući kompletnu statistiku svih Olimpijada nakon raspada Jugoslavije, statistika je više nego poražavajuća.

Bosna i Hercegovina je jedina država nastala raspadom Jugoslavije koja nema niti jednu olimpijsku medalju. Gledajući i ljetne i zimske olimpijske igre, Hrvatska ima 44 medalje, Slovenija 38, a Srbija 24, dok Crna Gora, Makedonija i Kosovo imaju po jednu.

janica

Sportisti iz Bosne i Hercegovine su do sada učestvovali na ukupno 13 olimpijada, sedam ljetnih i šest zimskih, ali se nikad niko nije popeo na pobjedničko postolje.

Gledajući statistiku, da se zaključiti kako je BiH najnesportskija država na Balkanu, ali teško da je to istina. Sistemski rad i ulaganje u sport donose rezultate, ali naše sportiste, uglavnom, nema ko da podrži.

Naredna ljetna olimpijada će se održati u Tokiju 2020. godine, a kako sada stoje stvari, ni u zemlji izlazećeg sunca bh. takmičari neće prekinuti crnu seriju. Ukoliko se nešto u međuvremenu drastično ne promijeni. Zimsku olimpijadu nećemo ni pominjati, jer tek tu nemamo nikakvih šansi za odličije. Iako smo olimpijska zemlja. 

Avaz.ba

Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice "Sport Plus"
Ovaj prilog omogućile su vam Sportske kladionice “Sport Plus”
Podijelite članak