Sunce ih izmamilo: Na izletištu snimljeno pet poskoka, najotrovnijih zmija u BiH

Sunce ih izmamilo: Na izletištu snimljeno pet poskoka, najotrovnijih zmija u BiH

Sunčani dani donijeli su iznenadnu pojavu zmija koje su se probudile iz zimskog sna. Dok su poljoprivrednici obrađivali svoje zemljišne parcele, a izletnici uživali u prirodnim ljepotama, nekoliko zmija otrovnica, uključujući i poskoke, uočeno je na lokalitetu vodopada rijeke Blihe.

Sanjanin Mirsad Mulalić zabilježio je pojavu čak pet poskoka na vrlo malom prostoru, dok su i drugi posjetitelji ovog područja svjedočili prisustvu zmija. Uprkos brizi koja se širi među lokalnom populacijom, veterinari poput Senada Bešića smiruju situaciju tvrdnjom da nema indikacija o neuobičajenom porastu broja zmija.

“Toplo vrijeme i visoke temperature izmamile su zmije na površinu, što je prirodni fenomen. No, pojava zmija prije vremena može izazvati zabrinutost, pogotovo ako se takvi temperaturni uvjeti nastave”, objašnjava Bešić.

Iako do sada nije bilo izvještaja o ugrizima zmija, građani se pozivaju na oprez prilikom boravka u prirodi. Bešić ističe da nije potrebno bojati se zmija niti ih ubijati, jer su one važan faktor u očuvanju ekosistema. Umjesto toga, preporučuje se izbjegavanje kretanja po nekultiviranim područjima gdje zmije često borave, poput visoke trave i kamenitih površina.

U Bosni i Hercegovini prisutne su tri vrste otrovnih zmija: poskok, šarka ili riđovka te šargan. Otrov poskoka je izuzetno snažan i može biti smrtonosan, ali su takvi slučajevi danas rijetki, a oporavak je moguć nakon sedmodnevnog bolničkog liječenja. Otrov šarke ili riđovke djeluje snažno, ali ugrizi nisu toliko opasni kao kod poskoka.

Balkanski šargan, najmanja zmija otrovnica u Europi, pretežno se hrani skakavcima, a njen otrov često se uspoređuje s ubodom pčele.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica