Portal 072info

Sunčeve zrake lijek za cijelo tijelo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sunčeve zrake poboljšavaju raspoloženje, podižu imunitet, ali imaju i mnoge druge ljekovite učinke, zbog čega ih se ne smije u potpunosti izbjegavati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Izlaganje suncu će pomoći organizmu da apsorbira više nutrijenata iz hrane, da osoba prirodno mršavi, a snizit će i nivo lošeg holesterola.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Jedan od važnih postulata zdravog načina življenja jest detoksikacija. Upravo nam u tome može pomoći sunčana svjetlost koja potiče apetit, poboljšava rad jetre i probavu te pražnjenje, tj. izbacivanje toksina iz tijela.

Od iznimne je važnosti za današnju populaciju i podatak da upravo Sunčeva svjetlost poboljšava rad štitnjače, koja onda ubrzava bazalni metabolizam, iskorištavajući većinu kalorija, što pomaže u jačanju mišića te gubljenju suvišnih kilograma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Terapija sunčevim zrakama

Terapija uz pomoć sunčevih zraka pridonijet će cjelokupnom zdravlju i prirodno će osnažiti organizam. Zato iskoristite ljekovitost sunčevih UV zraka, ali uz pridržavanje sigurnog korištenja isključivo u terapijske svrhe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Moguće je sunčati se zdravo, a to ćete postići na ove načine:

– Planirajte redovito izlaganje suncu i pokušajte izbjeći intenzivno sunčanje tokom samo onih desetak dana na godišnjem odmoru.

– Izbjegavajte „prženje“ na suncu jer se sunčanje u zdravstvene svrhe provodi samo onda kada se temperatura zraka ne penje iznad 18 stupnjeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Uvijek je najkorisnije jutarnje sunčanje zbog čega se savjetuje izlaganje suncu što ranije ujutro.

– Kad sunčeve zrake koristite kao lijek, kožu nikako ne treba mazati kremama za sunčanje. Ako ih upotrijebite koža neće moći upiti čitav spektar sunčeve svjetlosti.

– Osobama jako osjetljivim na sunce savjetuje se da prvo sunčaju stopala, zatim noge, pa tek onda prsa i abdomen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ako odlazite u hladniju ili topliju klimu od ove u kojoj sada boravite, prije sunčanja što češće šećite na prohladnom i svježem zraku.

– Zapamtite da su kratka izlaganja suncu puno zdravija od dugotrajnih izležavanja.

– Da biste zaštitili vrat i lice uvijek prilikom sunčanja nosite šešir.

– Uvijek se oprezno izlažite suncu i pazite da ne izgorite.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Najbolje godišnje doba za sunčanje su proljeće i rano ljeto.

– Koži uvijek priuštite postepeno tamnjenje.

– Jedite hranu bogatu antioksidansima i beta karotenom.

Ljekovito djelovanje na organizam

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od davnina je poznato da sunce ljekovito djeluje ne ljudski organizam, a evo i kako.

1. Istraživanja su pokazala kako se osobama koje boluju od ateroskleroze nakon izlaganja suncu znatno poboljšava nalaz krvne slike i elektrokardiogram.

2. U liječenju psorijaze terapija sunčevom svjetlošću je vrlo djelotvorna jer se simptomi ove bolesti mogu uvelike ublažiti prilikom izlaganja ultraljubičastom zračenju. Sunce ima snažniji i bolji učinak od medikamenta, a osim kod psorijaze pomaže i kod 80 posto kožnih oboljenja.

3. Osobe koje boluju od kliničke depresije napreduju puno bolje u osunčanim prostorima jer sunce itekako utječe na psihičko zdravlje.

4. Istraživanja su pokazala kako ultraljubičasto zračenje snižava krvni pritisak kod 70 posto osoba koje boluju od hipertenzije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

5. Izlaganjem UV zračenju se povećava broj bijelih krvnih stanica koje su zadužene za obranu od infekcija, kao i udio kisika u krvi.

6. Sunčeva je svjetlost baktericidna, što znači da ubija i uništava bakterije zbog čega je u osunčanim sobama puno manji broj bakterija, nego u zamračenim.

Proizvodnja vitamina D

Tijelu je potrebna sunčeva svjetlost kako bi proizvelo vitamin D sintetizirajući ga u koži. Vitamin D je neophodan za snažan imunosni sistem te zaštitu i rast kostiju i zuba.

Osobe koje se suncu ne izlažu dovoljno povećavaju rizik od bolesti koje nastaju kada nedostaje vitamina D.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Manjak vitamina D može dovesti do niza bolesti od rahitisa, dijabetesa, raka debelog crijeva preko tuberkuloze, degenerativnih bolesti kostiju, preloma kuka i osteoporoze sve do epileptičkih napadaja, raka prostate i raka dojke.

Tijelo uvijek bolje iskorištava vitamin D koji je dobiven od sunca, a ne onaj koji je dobiven iz hrane, a koji u većim količinama može biti toksičan. Ako osoba ima ozbiljan manjak sunčevog vitamina organizam ne može apsorbirati dovoljno kalcija i zato su kosti slabe i krhke.

 Besplatna a moćna terapija

Razumno izlaganje sunčevoj svjetlosti je besplatan i najjednostavniji način kako bi se dobila dovoljna količina vitamina D i kako bi se poboljšalo zdravlje.

I zato se smatra da je jedna od najmoćnijih terapija za ljudsko zdravlje upravo izlaganje suncu, a kako su sunčani dani, iskoristite ovu terapiju za jačanje organizma i popunu zaliha vitamina D.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME