Screenshot 1
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 1, 2021 @ 9:50
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Suosnivačica farmaceutske kompanije BioNTech Ozlem Tureci govorila je danas o trenutnoj fazi borbe protiv koronavirusa u svijetu te je istakla kako će virus sigurno još nekoliko godina ostati među populacijom.

Tureci je u izjavi za američki CNBC naglasila kako se svijet još uvijek bori s koronavirusom, te da kompanija, koja je zajedno s Pfizerom razvila vakcinu protiv koronavirusa, budno prati situaciju kada je riječ o eventualnim novim sojevima.

“U ovom trenutku, treća doza koja provocira dodatni imunološki odgovor, sama po sebi djeluje zaštitno za svaku postojeću varijantu virusa”, rekla je Tureci, prenosi Daily Sabah.

Također, navela je kako Pfizerove vakcine možda u budućnosti neće štititi populaciju od novih sojeva te da svi u kompaniji moraju biti spremni za takvu budućnost kako bi se poduzele brze i efikasne mjere zaštite.

“Koronavirus je počeo da se kontroliše, ali virus će sigurno ostati tu među nama još nekoliko godina”, navela je suosnivačica BioNTecha.

Osnivači kompanije BioNTech, Ugur Sahin i Ozlem Tureci od samog početka su uključeni u razvoj vakcine protiv koronavirusa, a njihov trud prepoznat je krajem marta ove godine kada su dobili dobili najveće njemačko priznanje zbog razvoja vakcine protiv koronavirusa. Ovi supružnici su odlikovani Viteškim križom za zasluge.

Priznanja su im uručili kancelarka Angela Merkel i predsjednik Frank-Walter Steinmeier u berlinskoj Palati Bellevue.

“Zahvaljujem vam se u ime države na vašim dostignućima. Nadam se da će vaša buduća istraživanja ishoditi ličnim postignućima i postignućima za sve nas. Vaš rad je nazvan ‘čudo od vakcine’. Poznati ste kao impresivan par, istraživači, heroji, pa čak i kao spasitelji svijeta. Ljudi su pokušavali na različite načine da obilježe vaš rad, ali vakcina nema državljanstvo. Ona nije ni njemačka, ni turska ni američka”, poručio je Steinmeier.

LIDER