Super korisni savjeti kako da nam mobiteli traju što duže

Screenshot 7 542
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Jedan od najboljih osjećaja na svijetu je prvi dan kada koristite svoj novi pametni telefon. Svi želimo da traje koliko god duže može, i da bude u odličnom stanju, piše Bright Side.

Međutim, naša svakodnevica i navike mogu biti prilično okrutni prema ovim korisnim uređajima.

Nismo štedjeli vrijeme u pronalaženju super korisnih savjeta koji će vam pomoći da pametni telefoni traju godinama i godinama, a njih pročitajte u nastavku:

Očistite prašinu s priključka za punjenje telefona

Čačkalicom lagano ostružite unutrašnjost otvora. Prevucite je oko unutrašnjosti lonca da biste olabavili prašinu, a zatim malo protresite telefon kako bi prašina ispala. Ne žurite i budite što nježniji – ne želite ništa oštetiti.

 Ne koristite jastučiće za automobile i prostirke

Neklizni podmetači ne pružaju vam stvarnu garanciju da vam telefon neće skliznuti prema dolje. Još uvijek postoji mogućnost da će odletjeti u sljedećem uglu kroz koji prođete. Ovakva situacija može ozbiljno oštetiti vaš telefon, ili još gore, može ga potpuno uništiti.

Izbacite vodu i prašinu iz zvučnika

Vaš je telefon preživio kontakt s vodom, ali je li zvuk iz zvučnika prigušen? To je zato što se malo vode još uvijek može zarobiti u stvarnim zvučnicima. Većina ljudi će rižu koristiti za sušenje pametnih telefona, ali mi imamo učinkovitiji način za to. Preuzmite android aplikaciju ili prečicu za iOS i oni će vam pomoći da izbacite vodu iz zvučnika.

Sviraju poseban zvuk koji istiskuje svu vodu. Ista stvar radi s prašinom i ako to redovno radite, održavat ćete zvučnike u predivnom stanju dugi niz godina.

Redovno odnosite svoj telefon na servisiranje

To je jednostavno i uštedjet će vam živce zajedno s novcem. Stručnjaci u trgovinama i ovlaštenim servisnim centrima dijagnosticirat će vaš pametni telefon i popraviti eventualna unutrašnja ili vanjska oštećenja. Ovo vas vjerovatno neće koštati ništa, ovisno o garanciji.

Ne stavljajte telefon u zadnji džep

Možda zaboravite da ste ga stavili tamo, a zatim sjednete na njega i zdrobite ga. Bila bi šteta uništiti telefon na ovaj način.

Isključite Bluetooth kada ga ne koristite

Bluetooth je vrlo koristan alat, ali može biti i opasan. Preporuka je da ga isključite kada ga ne koristite, a time ćete blokirati sve vrste štetnih preuzimanja koja bi vam se mogla pojaviti.

Napunite pametni telefon prije nego što se baterija potpuno isprazni

Nema ništa loše u tome što je vaš telefon na bateriji od 0%, ali ako se to dogđa stalno, telefon će vam služiti puno kraće vrijeme. Svaki pojedini pametni telefon ima određenu količinu ciklusa punjenja. Tada punite telefon do 100%, a zatim ga koristite dok se baterija potpuno ne isprazni. Ako to radite redovno, baterija vašeg telefona neće potrajati.

Redovno ažurirajte softver

Ovo su neophodna ažuriranja koja se koriste za uklanjanje nekih grešaka s kojima biste se mogli susresti, da bi vaš pametni telefon radio glatko i brže i da bi njegova obrana bila ažurna.

Ne koristite aerodromske USB punjače

Postoje USB punjači rašireni po aerodromima, a ti nam aerodromski punjači zaista mogu biti vrlo zgodni, međutim, nisu nužno sigurni. Dok punite telefon, prenosit ćete podatke. Ovim podacima mogu pristupiti i hakeri koji koriste iste portove. Kada kabel telefona priključite na ugroženi port, on povezuje vaš uređaj s vanjskim pogonom. Ovo može pokrenuti postupak trećih strana koje preuzimaju vaše podatke, ugrađuju video kameru u mobitel ili čak prenose štetni softver.

Ne koristite telefon sa fitness trakom

Toplina, voda i sol. Zvuči kao recept, zar ne? Možda recept za uništavanje. To su 3 faktora koji će uništiti vaš pametni telefon ako ga nosite u traci oko ruke. Nedostatak cirkulacije zraka može dovesti do pregrijavanja, a znoj se čak može uvući u otvor za punjenje pametnog telefona. Sol znoja može oštetiti hardver, pa čak i uzrokovati druge probleme s vašim uređajem baš kao što bi to učinila bilo koja slana voda.