Supermjesec 2014: Sve što treba da znate

Mjesec će u nedelju biti bliži Zemlji nego što je to ikada bio u posljednjih 20 godina. Svi posmatrači biće u prilici da vide 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji mjesec, piše ”Independent”.

I dok se astronomi spremaju za ovaj fenomen koji se dešava „jednom u životu“, otkrivamo vam sve u vezi sa supermjesecom.
Šta je supermjesec?

U pitanju je fenomen do kog dolazi kada je mjesec u svojoj „pun mjesec“ fazi i nalazi se najbliže Zemlji tokom svoje godišnje orbite.

S obzirom na blizinu, mjesec se čini većim i znatno svjetlijim. Stručnjaci vjeruju da će mjesec koji ćemo imati prilku danas da vidimo izgledati 14 odsto veći i 30 odsto svjetliji svim posmatračima.

Kako do njega dolazi?

Copy

Današnji događaj jedan je od tri supermjeseca koje ćemo imati priliku da vidimo ovog ljeta, s tim da se jedan desio 12. jula, a narednom ćemo prisustvovati 9. septembra.

Veoma je rijetko imati tri ovakva događaja za tako kratko vrijeme i ne očekuje se da će se ovo ponoviti sve do 2034. godine. Generalno, do supermjeseca u prosjeku dolazi svakih 13 mjeseci.

Zašto je današnji supermjesec toliko poseban?

Sudeći po astronomima, današnji supermjesec će biti bliži Zemlji nego ikada prije u posljednjih 20 godina. Ta udaljenost od Zemlje će tokom nekih 26 minuta iznositi 356.896 kilometara.

Današnji supermjesec će se takođe poklopiti sa kišom meteora Perseida – u pitanju je godišnje dešavanje tokom kog ćemo biti u prilici da vidimo više od 100 meteora na zemaljskom nebu.

Da li će supermjesec uticati na plimu?

S obzirom da će mjesec biti toliko blizu Zemlje, on će imati uticaj na obalu pojedinih zemalja.

Da li bi ovaj događaj mogao da označi kraj za sav život koj poznajemo?

Ne. Bez obzira na moguće preuveličavanje štampe, ne bi trebalo da počnemo da planiramo život na post-apokaliptičnoj Zemlji.

9. septembar 2014.

8. septembar 2015.

14. novembar 2016.

Prethodni članakAdvokat Fahrija Karkin otkriva sve detalje: Zašto je pala presuda protiv ZIjada Turkovića?!
Sljedeći članakVozač iz BiH vibratorom preplašio njemačke policajce!