Portal 072info

SUPEROTRKIĆE: Dolazi tableta koja pobjeđuje šećernu bolest

607_20131130111135_tablete2_575x292

Lijek Invokana prvo dolazi u Veliku Britaniju. Snižava nivo šećera u krvi kod onih bolesnika koji se uprkos upotrebi lijekova, ali i inzulina ne mogu boriti s dijabetesom

Stručnjaci kažu da je riječ o lijeku naziva Invokana, modernom “oružju” koje će koristiti u borbi protiv dijabetesa tipa 2. Tableta koja liječi šećernu bolest prvo dolazi u Veliku Britaniju.

Invokana snižava nivo šećera u krvi onih bolesnika koji se uprkos upotrebi lijekova, ali i inzulina, te regulisanoj i uravnoteženoj prehrani, ne mogu efikasno boriti sa šećernom bolešću. Lijek djeluje tako da se šećer iz krvi ne taloži u bubrezima nego usmjerava direktno u urin te se mokrenjem izlučuje iz organizma.

Količina lijeka biće ograničena

Riječ je o lijeku koji je već dostupan na američkom tržištu i tamošnji ga šećerni bolesnici koriste. Nedavno je iz Amerike u Veliku Britaniju poslat prijedlog da Invokanu uvedu i na njihovu listu lijekova. Trenutno su u toku pregovori, a konačno rješenje o uvođenju ili neuvođenju lijeka trebalo bi biti poznato oko sredine marta.

Količina lijeka u počecima će biti ograničena, dok se ne utvrdi njegova isplativost. Moći će ga uzimati samo oni bolesnici koji nemaju oštećene bubrege.

Zagrebački dijabetolog, prof. dr. sc. Mirko Koršić, tvrdi da je vijest o novom lijeku za liječenje šećerne bolesti izuzetno dobra. Smatra da će Invokana, bude li uvedena u Velikoj Britaniji, u vrlo dogledno vrijeme stići i u hrvatske apoteke.

– Svaki lijek, pa tako i ovaj, ima određene nuspojave. Jedna od nuspojava ovog lijeka mogu biti razne infekcije, poput onih urinarnog trakta. No to nikako nije dovoljan razlog da se lijek ne primjenjuje u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 – rekao je dijabetolog Mirko Koršić.

Invokana će se, kažu stručnjaci, primjenjivati isključivo u onih bolesnika koji pate od šećerne bolesti tipa 2.

– Riječ je o tipu dijabetesa u kojem gušterača izlučuje inzulin, ali manje količine nego što je potrebno. Kao posljedica se javlja povišen nivo šećera u krvi. Bolest se u početku može liječiti dijetom i tjelovježbom, a poslije liječenje treba nastaviti tabletama ili injekcijama inzulina – tvrde stručnjaci.

Dijabetes tip 2 često nema simptoma

Dijabetes tipa 2 često nema simptoma i često se otkrije nakon nastalih hroničnih komplikacija. Čak 80-90% oboljelih ima prekomjernu tjelesnu težinu. Povećan nivo šećera u tih bolesnika može uzrokovati srčani udar, sljepoću, otkazivanje bubrega. Tableta Invokana bi u oboljelih trebala smanjiti rizik od toga. Prihvati li se lijek u Velikoj Britaniji, njegov bi godišnji trošak za 100 mg dnevno bio oko 4500 kuna, a za 300 mg dnevno oko 5700 kuna.

‘Svi koji piju ovaj lijek moraju češće kontrolisati urin’

Riječ je o lijeku koji blokira reapsorpciju šećera u bubrezima i direktno ga usmjerava u urin, pa je kao nuspojava moguća urinarna infekcija. Zato bi bolesnici koji ga piju ili oni koji će ga piti trebali češće kontrolisati urin, kaže dijabetolog Mirko Koršić.

Podijelite članak