Supruga belgijskog ambasadora u Južnoj Koreji ošamarila prodavačicu

Xiang Xueqiu, supruga belgijskog ambasadora u Južnoj Koreji pozvala se na diplomatski imunitet kako bi izbjegla optužbu za šamaranje prodavačice u jednoj trgovini, potvrđeno je iz policije.

Video s nadzornih kamera koji se širi internetom prikazuje Xiang u svađi s dvije zaposlenice u trgovini odjećom 9. aprila. Do incidenta je došlo nakon što je jedna prodavačica pitala ambasadorovu suprugu o jakni koju je imala na sebi, misleći da ju je možda ukrala.

Zaposlenica, koja je željela ostati anonimna, rekla je CNN-u da ne može razumjeti Xiang i da je pokušala pogledati etiketu unutar jakne. Kada se suočila s njom na ulici ispred prodavnice, vidjela je da jakna nije iz radnje, izvinila se i vratila se unutra.

Na snimku se vidi kako Xiang gnjevno gestikulira i odguruje jednu radnicu, prije nego je ošamari.

“Možemo razumjeti njenu ljutnju, ali to ne opravdava nasilno ponašanje”, rekla je zaposlenica.

Ambasador Peter Lescouhier prethodno se izvinio u ime supruge, rekavši da je “možda imala razloga da se ljuti na način na koji se odnosi prema njoj u toj radnji, ali da je počinjenje fizičkog nasilja potpuno neprihvatljivo”.

“Iskreno se kaje i želi da se lično izvini prodavačici kada dobije priliku za to”, rekao je Lescouhier u videu objavljenom na Instagram prošle sedmice, dodajući da njegova supruga “aktivno sarađuje s policijom”.

https://www.instagram.com/tv/COjiMVOp_6y/?utm_source=ig_embed&ig_rid=bd6dfab3-d5ac-4040-a2ee-2d2051c6fd16

Međutim, policija Seula saopćila je da se Xiang pozvala na diplomatski imunitet, pa se zbog toga odustalo od tužbe.

Prema Bečkoj konvenciji, čiji je potpisnik Južna Koreja, diplomate i njihove porodice imaju pravo na imunitet od krivičnog gonjenja, ali se toga mogu odreći.