Suprugu ubo nožem u stomak: Osuđen na četiri godine zatvora

s 27

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Đorđu Neškovića (57) iz Boljanića kod Doboja na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva supruge Todore, koju je nožem ubo u stomak.

Presuda je izrečena nakon što je sudsko vijeće odbilo žalbe tužilaštva i odbrane kao neosnovane i potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud u Doboju.

Za pokušaj ubistva Neškoviću je izrečena kazna od tri godine i sedam mjeseci zatvora, dok mu je za neovlašteno držanje vatrenog oružja izrečena kazna od šest mjeseci zatvora. Kazne su objedinjene u jedinstvenu od četiri godine.

U presudi se navodi da je Đorđo 9. septembra 2019. godine došao do štale koju koristi njegova supruga. Nakon kraće prepirke suprugu je ubo u stomak čakijom na preklapanje, s oštricom dugačkom 13 centimetara. U presudi se navodi da je zločin počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti usljed pijanstva s koncentracijom od 1,65 promila alkohola u krvi.

Nakon hapšenja policija je pretresla njegovu imovinu i pronašla vojnu pušku M-48, čije je držanje građanima zabranjeno. U izrečenu kaznu optuženom je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 9. septembra 2019.