Supružnici iz Visokog dijete držali kao roba, bez hrane i u sobi bez struje

Supružnici iz Visokog dijete držali kao roba, bez hrane i u sobi bez struje

Općinski sud u Visokom potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva ZDK u kojoj se supružnici Amina i Harun Smolo terete da su duži vremenski period na području Visokog vršili psihičko i fizičko nasilje nad 6-godišnjim djetetom.

Malodobni dječak je živio u zajedničkom kućanstvu, a u periodu od 25. septembra 2017. do 8. septembra 2021. godine supružnici Smolo su grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog te da tako zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja dječaka.

U optužnici se navodi da su dijete kažnjavali kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo tako što ga je otac Harun udarao kaišem, a osumnjičena Amina muhalicom i čupala ga rukama za kosu. NN osobe su ove radnje prijavile 8. septembra 2021. godine Policijskoj stanici Visoko te je službenica JU Centar za socijalni rad Visoko dijete zatekla u mjestu Buzić Mahala, u kući koja nije uslovna za život, bez struje, a iz koje nije moglo izaći, jer su ulazna vrata bila zaključana i ključ je bio kod majke.

Dječak je bio u sobi koja je bila dodatno osigurana metalnim lancem, gdje nije mogao obavljati ni fiziološke potrebe, osim u tutu, koju nije imao gdje istresti. U optužnici se navodi da se u sobi zbog toga osjećao nesnosan smrad, zagušljivost, a dječak je bio iscrpljen, gladan, žedan i umoran.

“…kada je i na mjestu događaja utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko malodobno dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući – ljetnoj kuhinji, koja je uslovna za stanovanje, i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe, pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste ili uradio nešto što im nije odgovaralo, tukli su ga optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi oštećenom hranu kada su oni odsutni, koju je primao kroz prozor, osumnjičeni Harun Smolo je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu”, navodi se u optužnici.

Dječak je smješten na sigurno mjesto, a supružnici Smolo se terete da su psihičkim i fizičkim nasiljem ugrozili mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost člana porodice s kojim žive u zajedničkom kućanstvu, kao roditelj i druga osoba grubo zanemarili funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta, čime su počinili krivično djelo nasilja u porodici u vezi s krivičnim djelom zapuštanja ili zlostavljanja djeteta i maloljetnika.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio 5. novembra 2021. godine sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica